Leonard Cohen se narodil 21. září 1934 v hluboce konzervativní židovské rodině v Montrealu. Ve dvaadvaceti debutoval sbírkou veršů Let Us Compare Mythologies a časem přidal dalších deset sbírek. Pak napsal báseň o tanečnici Suzanne, které se nemohl dotknout jinak než myšlenkou, byla to žena jeho přítele. Udělal z ní píseň a tou otevřel své první album Songs of Leonard Cohen.

Začátky v Řecku

Pak odjel do Řecka a tam potkal zásadní inspiraci – blonďatou Norku Marianne. Žili spolu s přestávkami sedm let a o jejich rozchodu vypráví slavný hit So Long, Marianne. Když umírala, Leonard jí napsal dopis. „Vzali jsme jí ho další den a byla šťastná, že pro ni něco napsal,“ cituje slova blízkého přítele Marianne Theguardian.com. „Myslím, že tě budu následovat už brzy. Ty víš, že jsem tě vždy miloval pro tvou krásu a moudrost, ale o tom nemusím nic říkat, protože ty to víš,“ bylo v dopise. 

Na ostrově napsal i dva romány a měl štěstí, že nebyly spáleny jako pornografie. Po návratu z Řecka se zamiloval do krásné Nico. Navzdory mnoha láskám se však nikdy neoženil, syna Adama a dceru Lorcu má s bývalou přítelkyní Suzanne, která zemřela letos v červenci.

Drogy, alkohol, ženy a život v klášteře

Navzdory úspěchu často utíkal před depresí, která ho neustále trýznila, měnil světadíly, ženy, drogy a druhy whisky. Bydlel na farmě v Tennessee, v New Yorku, v Paříži, v Los Angeles a jeho životem se mihly stovky žen. Odpovědi na mnohé otázky nalezl až ve studiu zenu. Od roku 1994 pět let meditoval v zen-buddhistickém klášteře vysoko v horách jižní Kalifornie.

Právě v době, kdy se uchýlil do kláštera, se stalo něco, co nikdy nečekal. Jeho dlouholetá manažerka Kelley Lynchová, které ve všem naprosto důvěřoval, ho obrala o všechny úspory. Lynchová měla totiž volný přístup k jeho penězům a postupně ho okradla o 5 milionů dolarů. Cohen se s ní začal soudit a vyhrál, takže mu musela škodu zaplatit. Ona ho pak ale začala obtěžovat a zasílala mu výhružné zprávy. Následně za to však byla odsouzena.

Znovu na pódiu

V roce 2008 se Cohen po 15 letech znovu postavil na pódium a sklízel jeden úspěch za druhým. Po celém světě uchvátil koncerty, které trvaly i tři a půl hodiny. Dokonce vystupoval i v Praze. V Česku se poté představil ještě dvakrát, v letech 2009 a 2013. Vždy se jednalo o ojedinělý zážitek plný ovací a nadšení.

Po úspěšném turné z roku 2008 vydal desku Old Ideas s desítkou písní o lásce, sexualitě, ztrátě a smrti. Další album Popular Problems zpěvák vydal v září 2014 při příležitosti svých osmdesátin. Jeho hudební i životní cestu uzavřelo album You Want It Darker.

Vše o Leonardu Cohenovi čtěte na Blesk.cz zde

Fotogalerie
14 fotografií