„Do posledních dnů svého života hrál v divadle, vystupoval v televizi a pořádal tvůrčí večery,“ poznamenal server Newsru.com.

Herec své 101. narozeniny oslavil 10. února na scéně armádního divadla v ruské metropoli, v jehož souboru působil od roku 1945. Stejně jako o své „stovce“ hrál v představení Učitel tance, které režisér Julij Gusman původně připravil k Zeldinovým pětadevadesátinám. V armádním divadle byl počátkem roku obsazen v dalších dvou představeních - a ve čtvrté hře hrál na jiné scéně.

Zeldin se narodil ještě v carském Rusku v rodině hudebníka a učitelky. Přežil pád monarchie, bolševickou revoluci, léta represí za komunistického diktátora Josifa Stalina, válku, „oteplení“ po Stalinově smrti, „stagnaci“ za sovětského vládce Leonida Brežněva i „perestrojku“ Michaila Gorbačova, vedoucí k pádu komunismu a rozpadu Sovětského svazu.

V dětství toužil po baletu, hrál v orchestru na trubku a koncem 30. let absolvoval v Moskvě herecký kurz. Jako mladého herce si ho všimla asistentka filmového režiséra - a v roce 1940 zazářil na stříbrném plátně v roli kavkazského pastevce ovcí, zamilovaného do chovatelky vepřů, která jej učinila populárním po celém Sovětském svazu. Od té doby ztvárnil desítky rolí v divadle i ve filmu a některé hrál doslova desítky let, jako například ve veselohře Lope de Vegy Učitel tance.

Fotogalerie
5 fotografií