Mamma Mia, Waterloo či S.O.S. Všechny tyto písničky jsou notoricky známé, předávají se z generace na generaci a všechny pocházejí od jedné jediné skupiny, kterou je ABBA. Švédská skupina se dala dohromady v roce 1970 a o čtyři roky později bodovala na soutěži Eurovize s písní Waterloo. Od té doby prahl po hitech skupiny, jejíž jméno vzniklo ze začátečních písmen jmen členů kapely, celý svět. ABBA se stala nejúspěšnější světovou kapelou. V Anglii se dokonce stala první popovou skupinou, která atakovala tamní hitparády.

Ovšem zář reflektorů začala pohasínat na počátku osmdesátých let. Björn Ulvaeus (71) si vzal Agnethu Faltskog (66) v roce 1971, jenže jejich manželství neskončilo šťastně. Rozvedli se po devíti letech, tedy v roce 1980. U oltáře skončili i Anni-Frid, známá spíše jen jako Frida (70), a Benny Andersson (69), ale ani jejich soužití netrvalo dlouho. Pár se bral v roce 1978 a manželé žádali o rozvod o dva roky později.

Rozpadlá manželství a nevyřešené milostné vztahy mezi členy skupiny vedly až k rozpadu ABBY. Naposledy spolu skupina vystoupila v roce 1986 v TV show, pak už je společně na pódiu nikdo neviděl. Tedy až do letošního roku.

Všichni členové skupiny se setkali ve švédském Stockholmu. Velké setkání se konalo po dlouhých třiceti letech v lednu. Skupina tak společně oslavila padesátileté výročí setkání Björna Ulvaeuse a Bennyho Andressona a otevření nové restaurace inspirované muzikálem Mamma Mia.

Ten se v roce 2008 dočkal i filmového zpracování. Hlavních rolí se ujaly hollywoodské hvězdy jako Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth či Amanda Seyfried.

 

Fotogalerie
10 fotografií