"Začalo to před téměř pěti desítkami let zahřměním, vzdáleným vyzváněním a poté monstrózním riffem, který otřásl zemí. Šlo o nejtěžší rockový zvuk všech dob. V té chvíli se narodil heavy metal, stvořený mladou, sotva plnoletou kapelou z anglického Birminghamu," uvedl Novák.

Podle Nováka tak členové největší metalové kapely všech dob Ozzy Osbourne, Tony Iommi a Geezer Butler uzavřou poslední kapitolu v posledním díle neuvěřitelného příběhu Black Sabbath. Rozlučková koncertní šňůra začne 20. ledna ve městě Omaha, největším městě amerického státu Nebraska. V první části turné vystoupí celkem v 17 severoamerických městech, pak sedmkrát v Austrálii a Novém Zélandu.

"Evropské turné na rozloučenou nazvané "The End" začíná 1. června 2016. Očekává se, že svou dosud nejúžasnější produkcí překoná všechny předešlé koncertní série. Až tohle turné definitivně skončí, bude to znamenat opravdový konec jedné z nejlegendárnějších kapel v rockenrollové historii," uvedl Novák.

Z původní legendární sestavy - Ozzy Osbourne (zpěv), Tony Iommi (kytara), Terrance "Geezer" Butler (baskytara) a Bill Ward (bicí) - bude podle vyjádření skupiny chybět jen Ward. Skupina zaujala už svým prvním albem s názvem Black Sabbath z roku 1970 a hned následujícím albem Paranoid se dostala na výsluní světové rockové scény. Je držitelkou prestižní hudební ceny Grammy a svými hity jako je Iron Man či War Pigs se zařadila k zakladatelům heavy metalu.

Fotogalerie
7 fotografií