Kytarista, který zemřel 14. května nedlouho před svými 90. narozeninami, si přál být pohřben ve své domovině v deltě řeky Mississippi. Do evangelického kostela ve městě Indianola se podle agentury AP vtěsnalo na 500 lidí, dalších zhruba 200 zájemců sledovalo navzdory deštivému počasí obřad na velkoplošné obrazovce před kostelem.

Řada z nich měla v ruce černobílý snímek rozesmátého Kinga s jeho oblíbenou elektrickou kytarou Lucille. Před začátkem obřadu postáli Kingovi nejbližší u otevřené rakve ozdobené motivem téže kytary, načež bylo víko zavřeno a pokryto rudými růžemi. "Ruce, které kdysi sklízely bavlnu, najednou začaly rozeznívat kytarové struny na národní i mezinárodní scéně. Úžasné," pronesl ve smuteční řeči reverend Herron Wilson, který zdůraznil, že Kingova cesta od sběrače bavlny ke světovému věhlasu je pro chudé obyvatele venkovských oblastí amerického jihu motivací.

Countryový zpěvák Marty Singer, rodák ze stejného státu jako King, prohlásil, že je "hrdý na to, že může stát v Kingově stínu". Guvernér Mississippi Phil Bryant podotkl, že by král blues byl rád, že ještě jednou pomohl lidem z delty Mississippi - tentokrát tím, že na jeho dnešní pohřeb a páteční veřejnou vzpomínku dorazily přes čtyři tisíce lidí z různých částí země.

Mississippský člen americké Sněmovny reprezentantů a Kingův přítel Bennie Thompson přečetl při obřadu dopis od prezidenta Baracka Obamy. "Nikdo neudělal pro šíření ducha blues tolik, co on. Dostane se vám do hlavy, donutí vás hýbat se, přiměje vás dělat věci, které byste nejspíš dělat neměli - ale vždycky budete rádi, že jste je dělali," napsal šéf Bílého domu.

Riley B. King, jak znělo jeho skutečné jméno, zemřel ve svém posledním bydlišti v Las Vegas po vážné nemoci. Během své téměř sedmdesátileté kariéry vydal více než 50 alb, získal 15 cen Grammy a vystoupil i v České republice.

Fotogalerie
14 fotografií