Patti Smith bude jednou z 18 umělců a zpěváků, kteří vystoupí 13. prosince v Římě. Ačkoli se někteří členové katolických organizací bouří a protestují, že není možné, aby zpěvačka hitu Because The Night (belongs to lovers – Protože noc patří milencům), nebo autorka verše Jesus died for somebody’s sins but not mine (Ježíš zemřel za něčí hříchy, ale nikoli za mé), vystoupila na koncertu organizovaném Vatikánem, redaktor legendárního hudebního magazínu Rolling Stone, který v současnosti píše biografii Lou Reeda, Anthony DeCurtis je opačného názoru. „Ten, kdo účast Patti Smith vymyslel, absolutně pochopil, jak se katolická metafora a atmosféra vine jejím básnickým dílem. Naléhavost života a zobrazení smrti v jejích textech je přesně v intencích spásy a vykoupení,“ míní DeCurtis.

Pořadatelé koncertu naštěstí hlasy protestujících katolíků, kteří v souvislosti s umělkyní mluví o rouhání, nevyslyšeli. Sama Patti Smith, jež několikrát vystupovala také v České republice, se s papežem Františkem osobně setkala loni na jaře na Svatopetrském náměstí. O papeži mluvila jako o velmi zajímavé a inspirující osobě a nechala se slyšet, že se jí moc líbil.

Přestože oba mluví jiným jazykem a používají různá média k šíření svého „poselství“, oba spojuje téma míru a spravedlnosti na světě. Patti Smith tradičně na svých koncertech mluví za osvobození utlačovaných. Jednou podpořila Pussy Riot, jindy bývalého agenta NSA Edwarda Snowdana. Během písně People Have The Power, jíž většinou koncerty zakončuje, burcuje publikum prováláváním: „My lidé máme sílu. Máme sílu něco změnit.“

Patti Smith nedávno promlouvala o Bibli, která může být dle ní inspirací také v dnešních dnech. „Nezáleží na tom, jakého jste vyznání, nebo zda nějaké náboženství vůbec máte. Ty příběhy jsou stále platné. Odrážejí to, s čím se lidé ve svých životech setkávají. Bible je plná překrásných pasáží,“ řekla zpěvačka deníku The Independent.