Sexy herečka Angelina Jolie podstoupila z preventivních důvodů oboustrannou mastektomii, tedy odstranění prsů. Zákroky probíhaly od února a skončily v dubnu. Herečka přitom se svým přítelem, hollywoodským fešákem Bradem Pittem, vychovává šest dětí. Tři jsou jejich vlastní, tři adoptovali z Kambodži, Vietnamu a Etiopie.

Chtěla jsem minimalizovat riziko

„Rozhodla jsem se být aktivní a minimalizovat riziko, tak jak je to jenom možné,“ řekla herečka New York Times, který pro ni připravil speciální článek nazvaný Moje lékařská volba. Doktoři totiž odhadli, že z 87 procent jednou hvězda filmů jako Lara Croft: Tomb Raider a Wanted onemocní rakovinou prsu.

Na rakovinu zemřela její matka

A právě s rakovinou vaječníků bojovala celou dekádu její matka Marcheline Bertrand. Nakonec zákeřné chorobě podlehla v šestapadesáti letech. Babička Angeliny zemřela také mladá, ve 45 letech. Herečce se nyní snížila hrozba onemocnění rakovinou na pět procent. „Cítila jsem, že mám právo pro tuto těžkou možnost, která v žádném případě nesnížila moji ženskost,“ prohlásila.

Už má implantáty

Angelina detailně popsala chirurgické zákroky, jimiž prošla, a probuzení po osmihodinové operaci, po níž si prý připadala jako ve sci-fi filmu, s vývody z prsou. Prozradila také, že po devíti týdnech se podrobila dalšímu zákroku, při němž jí byla prsa nahrazena implantáty. „V minulých letech se v těchto metodách hodně pokročilo, takže výsledek může být nádherný,“ řekla sebevědomá herečka. Nechtěla totiž, aby se kvůli tomu, že nemá prsa, cítily její děti špatně.

Chci povzbudit další ženy

„Chci říct každé ženě, která toto čte, že jde o její volbu. Chci povzbudit každou ženu, která má v rodině rakovinu prsu nebo vaječníků, aby vyhledala informace a odborníky. Pomohou vám v životě s tímto rozhodnutí, které je jen na vás,“ uzavřela herečka.

Fotogalerie
8 fotografií

Co je mastektomie?

Mastektomie je chirurgické odstranění prsu nebo nádoru v něm. Většinou zahrnuje i odstranění celé mléčné žlázy spolu s bradavkou a prsním dvorcem. Po zákroku obvykle utrpí psychika ženy stejně bolestivou ránu, jako její tělo.

Druhy mastektomií:

Parciální mastektomie - jedná se o zákrok, ve kterém jde o vyjmutí samotného nádoru spolu s okolní tkání, a prs zůstává zachován

Totální mastektomie - zde je nutné odstranit celý prs i s uzlinami v podpaždí

Radikální mastektomie - v tomto případě se odebírá celý prs, někdy i se všemi uzlinami z podpaždí