Protikorupční vyšetřovatel návrhem na podání obžaloby uzavřel vyšetřování dvou případů. Spojuje je podnikatelka z východního Slovenska a banskobystrická soukromá společnost. Vyšetřovatel navrhuje prokurátorovi obžalovat z podvodu podnikatelku Noru Mojsejovou a další osoby.

Jak policie informovala, Dana M., Maroš M., Marek K. a Dušan K. čelí obvinění z podvodu, vyšetřovatel navrhuje všechny obžalovat. V případě prokázání viny u soudu jim hrozí trest odnětí svobody na 10 až 15 let. Eleonóra M. s Petrou M. a Donaldem D. čelí obvinění z neodvedení daně a pojistného, za což jim v případě prokázání viny u soudu hrozí trest odnětí svobody na sedm až 12 let.

Mojsejová, která nedávno oznámila snahu o vstup do velké politiky v předčasných parlamentních volbách, a také ostatních pět obviněných, jsou stíháni na svobodě.

Mojsejová: Důkazy jsou nedostatečné

Podání návrhu obžaloby prokurátorovi ve dvou případech považuje samotná Nora Mojsejová za běžný postup, pokud se něco vyšetřuje dva a půl roku. "Podání návrhu obžaloby ještě neznamená, že ho musí někdo přijmout," řekla košická podnikatelka a šéfka Strany svobodné slovo Mojsejová.

Myslí si však, že je to přesně načasované na předvolební kampaň . Z těch důkazů, které Mojsejová zná, je podle jejích slov celé vyšetřování špatně vedené a důkazy jsou nedostatečné. Tvrdí, že problémy neodhalily ani daňové kontroly. "Žádné důkazy, které by mě usvědčily z trestné činnosti, neexistují," dodala pro agenturu SITA Mojsejová.

V případech jde o miliony eur

Podle policie měli obvinění prostřednictvím falešné dokumentace bystrické společnosti vylákat od bratislavské factoringové společnosti více než 20 milionů eur. V druhém případě vyšetřovatel navrhuje postavit před soud kromě podnikatelky i další dvě osoby. Podle policie neoprávněným odpočtem DPH také pomocí banskobystrické firmy chtěli připravit stát o více než 500 tisíc eur.

První případ se stal od prosince 2006 do dubna 2007. Jak informoval mluvčí policejního prezídia Michal Slivka po dohodě a přípravách podnikatelky, dvou Košičan a muže z okresu Nitra členové skupiny přesvědčili podnikatele z Banské Bystrice podepsat faktoringové smlouvu (smlouva o podmínkách odkoupení pohledávek) s bratislavskou faktoringové společnosti. Jeho společnost tak měla získat finanční prostředky na realizaci jimi navrhovaného projektu.

Falšovali doklady a faktury

Vyšetřovatel tvrdí, že podnikatelka, Košičan a muž z okresu Nitra následně vytvářeli množství falešných dokladů, které jménem banskobystrické společnosti předkládal druhý Košičan factoringové. Mělo jít o nepravdivé dodavatelské faktury, falešné dodací listy a potvrzení dlužníků. Faktoringové společnost na účet banskobystrické společnosti na základě těchto dokladů převedla více než 20 milionů eur. Podnikatelka zabezpečila převod těchto peněz na účty ovládaných společností, aby je mohla použít na bližší nezjištěný účel. Factoringové soukromé společnosti z Prahy tím způsobili škodu více než 20 milionů eur.

Vyšetřovatel v druhém případě tvrdí, že podnikatelka, Košičan a žena z Bardejova použili jméno banskobystrické společnosti na provedení fiktivní faktury pro obchodní společnost se sídlem v Košicích. Předmětem faktury bylo dodání tiskařského stroje košické společnosti, ale ve skutečnosti k jeho dodání nedošlo. I přesto se faktura v účetnictví košické firmy objevila a firma si uplatnila nadměrný odpočet DPH. V tomto případě šlo o pokus. Policie žadatelů předběhla pokud vrácení nadměrného odpočtu DPH nedošlo. Policie tak podle mluvčího zachránila více než 500 tisíc eur daňových poplatníků.

Fotogalerie
3 fotografie