Ostře sledovaný soud s osobním lékařem zpěváka Michaela Jacksona Conradem Murrayem opět šokoval. Na obrazovce ukázal fotografii mrtvého těla zpěváka pořízenou v nemocnici těsně předtím, než bylo odvezeno na pitvu. Jacksonova zhroucená rodina na svou žádost opustila soudní síň.

První fotografie mrtvého zpěváka byla u soudu ukázána hned první den procesu. Byla ovšem zdálky, nekvalitní, rozostřená. Na téhle je na první pohled jasně rozpoznat Král popu. Byla pořízena jen pár desítek minut po jeho smrti.

Takhle si své poslední číslo nepřestavoval jistě ani v nejhorším snu. Těsně před smrtí plánoval velkolepé turné, které ho mělo vynést opět na vrchol. Místo toho přišla smrt. A po ní ponížení před celým světem.

Nahé, bílé, vyhublé tělo leží na nemocničním lůžku. Zvrácená hlava, ruce a nohy obvázané, přelepená místa po infuzích, na obličeji ještě pozůstatky po intubaci. U levé ruky identifikační číslo těla, na levé noze žlutý pásek. Velký popový král zcela obnažený, jen přes jeho klín je černý obdélník.

Jacksonova matka odešla ze soudní síně

Jacksonova rodina před promítnutím fotografie odešla na svou žádost ze soudní síně. „Byl zdravější než průměrný člověk jeho věku,“ řekl během zobrazení fotky lékař Chrisotpher Rogers, zástupce losangeleského soudního lékaře, s tím, že Jackson v době smrti neměl vůbec cholesterolem poškozené srdce. „Smrt způsobilo předávkování Propofolem,“ řekl Rogers.

Dalšímu pohledu na mrtvé tělo otce byly ušetřeny zpěvákovy děti. Soudnímu jednání přítomny nejsou. Nyní u soudu ovšem vyplynulo, že všechny tři se svým mrtvým otcem strávily několik minut po převozu do nemocnice. „Plakaly a plakaly, ve štkaní neustávaly,“ popsal Murray bezprostřední okamžiky poté, co se Jacksonovy děti dozvěděly, že jejich otec zemřel.

 

Nechci být sirotek, plakala dcera Paris

„Objal jsem je a všechny je držel. Pořád jenom plakaly,“ řekl Murray. „Paris přes slzy opakovala ‚Já nechci být sirotek‘,“ popisuje žalovaný lékař, který pak děti odvezl do nemocnice. „Poprosil jsem lékaře v nemocnici, aby Jacksonovo tělo upravili tak, aby ho mohly vidět jeho děti,“ dodal. „Strávily u něj dlouhou dobu,“ řekl. Následně do nemocnice přijeli také zpěvákovi sourozenci LaToya a Jermaine. Jacksonův otec do nemocnice nepřijel.

Murray u soudu řekl, že nedokázal Jacksonově rodině vysvětlit jeho smrt. „Jeden z nich se mě zeptal, proč zemřel. Moje odpověď zněla nevím. Proto jsem rodině doporučil pitvu. Sám jsem se chtěl dozvědět pravdu,“ tvrdí Murray, který je obžalován ze zabití zpěváka předávkováním nepovoleným lékem, anestetikem Propofol, který smí být používán pouze v nemocnici. Jackson ho údajně prosil, aby mu dal něco na spaní, aby mohl spát déle než osm hodin. Cítil se vyčerpaný, chtěl nabýt nové síly před blížícím se turné.

Jackson byl před smrtí téměř slepý

Doktor Murray tvrdí, že zpěvák byl před smrtí už téměř slepý, trpěl problémy s močovým ústrojím a třikrát týdně kvůli kožním potížím navštěvoval dermatologa. Podle jeho výpovědi, která byla pořízena dva dny po Jacksonově smrti z 25. června 2009, zpěvák nosil ke konci života brýle se zvětšovacími sklíčky. Měl obrovské problémy s močením, trvalo mu prý "hodiny" než ze sebe dostal pár kapek a často končil pomočováním.

 

Téměř nejedl

Podle Murraye měl Jackson problémy se životosprávou - skoro nejedl a nepil. Lékař u něho několikrát zasahoval kvůli dehydrataci. Jackson si stěžoval, že byl nucen jíst v dětství, takže se mu stravování zošklivilo. Ke konci života se občas přemohl k tomu, aby si dal kuřecí maso s rýží.

Když byl ještě Jackson aktivnější, často také navštěvoval renomovaného kožního lékaře z milionářské čtvrti Beverley Hills. Konzultace pro něho byly podle svědectví jeho spolupracovníků tak vyčerpávající, že potřeboval nejméně 24 hodin na to, aby si odpočinul. Šlo prý o jeho "nejhorší dny" na scéně.

Fotogalerie
12 fotografií