Takový ceremoniál zažila Británie naposledy při pohřbu princezny Diany (†36) v roce 1997. Jade chtěla, aby byl veselý. Přesto tekly slzy.

S Jade se přišly rozloučit na dvě tisícovky lidí. Byla umístěna do bílé rakve ve svých svatebních šatech, se snubním prstýnkem na ruce a s fotkami synů Bobbyho (5) a Freddieho (4). Ti se smutečního ceremoniálu nezúčastnili, aby nebyli příliš stresováni. Jade ale napsali dopis, ve kterém stojí: „Maminko, popros boha, aby rozhrnul oblaka a my viděli tvoji hvězdu.“

Bílá rakev ve které je tělo mrtvé Jade Goody.
Autor: epa

Rakev odvezl na místo smutečního obřadu historický rolls-royce vyzdobený květinami. Průvodu se účastnilo dalších dvacet vozů, na nichž byly z květin vytvořeny nápisy jako »maminka«, »dcera« a »manželka«. Na Jadinu počest byla vypuštěna i bílá holubice.

Smuteční obřad se konal v kostele v essexském Buckhurst Hillu. Ti, kteří se nevešli dovnitř, sledovali smuteční obřad z obřích obrazovek umístěných venku. Obřad vedl biskup Jonathan Blake, který Jade oddal s Jackem. Svou smuteční báseň »Kéž bych« pronesl právě ovdovělý Jack.

Jack Tweed
Autor: AFP

Těžko vyslovoval a zadržoval slzy. Na smuteční hostinu však nemohl, protože se kvůli své podmínce musel hlásit ve svém domově.

Celý pohřeb si zorganizovala Jade sama. Její agent Max Clifford prohlásil: „Bude mít široký úsměv na rtech, když bude sledovat to, co se tady děje.“

Fotogalerie
7 fotografií