Christopher Ciccone (47) po celou dobu povídání působil velmi přátelsky, sympaticky, otevřeně. Neměl problém odpovědět na žádnou otázku. Mluvil rozvážně, klidně, kouřil a spokojeně 'chroupal' své oblíbené sušené meruňky.

Fotogalerie
1 fotografie

Blesk: Co Vás vůbec vedlo k napsání knihy, Christophere?

Jednoduše to byl úžasný příběh. 'Madonnin svět', který si říkal o zpracování. Lidé tak mají možnost ji lépe poznat. Chtěl jsem se ohlédnout zpět a zpracovat ty roky, které jsme spolu strávili. Popsat všechny ty 'šílené' věci, které jsme zažili, místa, která jsme navštívili, bláznivé lidi, které jsme potkali, všechny ty celebrity... Jak říkám, prostě skvělý a zajímavý příběh.

Víte, ne každý má takovou možnost něco podobného napsat. Několik lidí se už snažilo svět mojí sestry popsat, vzniklo snad šest knih, které odhalují její 'soukromí', ale nebylo to ono. V podstatě se všichni jenom opakovali. Každopádně je to právě Madonna, kdo má mnoho, mnoho, mnoho, ale opravdu mnoho zajímavých příhod, jejichž součástí jsem já nebyl. Snažil jsem se tedy zachytit alespoň tu část, které jsem se účastnil.

Blesk: A jaká byla reakce vaší sestry, když se dozvěděla, že něco takového hodláte publikovat?
Jediné, co vím, že rozhodně nebyla šťastná, řekl mi to otec. Podle jeho slov Madonna nebyla nadšená, ale ani to nijak zvlášť nekomentovala. V knize nevytahuji na Madonnu žádné intimity, pouze vyprávím o tom, jaké to bylo pro ni pracovat. A snažím se ji vykreslit jako lidskou bytost, 'polidštit'. Ale abych byl upřímný, ani mě nezajímalo, co si o vydání mé knihy bude myslet.

Blesk: Takže o knize jste spolu nemluvili?
Ne, Madonna je totiž člověk, který nemá rád konverzaci tváři v tvář. Pokud nastane nějaký konflikt, je pro ni mnohem jednodušší tomu dotyčnému poslat e-mail. Jediný člověk, se kterým o knize diskutovala, byl náš otec. Chtěla, aby mi její zveřejnění rozmluvil. On ji samozřejmě předtím také četl, dal jsem mu ji, zajímal mě jeho názor. Četla ji i naše nevlastní matka a ani jeden z nich ji neshledali 'závadnou'. Otec patří mezi lidi, kteří mě znají nejlépe. Chápal, proč jsem tu knihu napsal.

Jiní lidé neznají celý můj příběh, pouze některé 'střípky' z něj, nebyly toho všeho součástí. Proto pro mě byl názor otce důležitý.

Blesk: Jaký je tedy vztah mezi Madonnou a vaším otcem?
Je zvláštní... Cítí, že otec je spíše na mé straně. Samozřejmě to tak není, ale ona má ten pocit.

Blesk: Jaké nakonec byly na knihu ohlasy?
Ještě tři týdny před vydáním mi chodily negativní reakce od Madonniných fanoušků, nechtěli, aby kniha vznikla. Pak ale pochopili, že se ji nesnažím pošpinit. Takže nakonec byly ohlasy kladné. Z hlediska úspěšnosti zaujímá v Americe 1. a 2. místo. Přeložena byla během 3 až 4 měsíců do více než 10 jazyků.

Blesk: Co na své sestře zbožňujete a čím vás naopak rozčiluje?
Na obě otázky bych mohl odpovědět jedním slovem - nasazení. Oba jdeme do všeho naplno. Je to dobré, pokud pracujete v šoubyznysu, ale dokáže to být i na škodu.

Blesk: Co je tedy podle Vás nejlepší na tom, když je někdo Madonnin bratr?
Nejsou to určité věci, jsou to spíš úžasné a nezapomenutelné okamžiky, které jsme zažili.

Blesk: A ten nejzásadnější moment pro vás?
Jednoznačně na turné Girlie Show. Byli jsme zrovna v Londýně a bylo to naprosto úžasné. Skvělý okamžik! Je to nepopsatelný pocit, když stojíte na pódiu a je jenom nepatrná vzdálenost mezi vámi a tisíci lidí, kteří se na vás přišli podívat. Je to prostě něco neuvěřitelného. Ty horší chvíle přišly až později.

Blesk: Co přesně myslíte?
Třeba scéna o mé matce, která se objevila ve filmu S Madonnou v posteli. Téma 'matka' je pro mě velmi citlivé. To bylo hodně nepříjemné a pravděpodobně to byl i ten nejhorší okamžik.

Blesk: Řekl jste, že jste žil ve stínu své sestry, jaké to pro vás bylo?
Někdy docela hrůzné! (smích) Zažili jsme spolu věci, které byly úžasné, stejně i ty, které byly úžasné podstatně méně. Vzpomínám si, že když mi bylo deset let, byl jsem ve škole, bydleli jsme v Michiganu, a ani ve snu mě nenapadlo, co všechno se v příštích 20 letech stane. Že procestuji africké pouště, budu natáčet pro televizi videa, režírovat show pro tak obrovské množství lidí, tančit na pódiu, cestovat křížem krážem po celém světě... To jsou věci, na které ani nepomyslíte.

Blesk: Se sourozenci jste vyrůstali v domácnosti, kde vás rodiče vedli k víře a křesťanství, jak jste se vůbec dostal ke kabale?
No, rozhodně to nebyl můj nápad. První, kdo tomuto učení 'podlehl', byla Madonna. Říkala, že mi dá peníze, když budu na jejich hodiny chodit. Dostal jsem zaplaceno, a tak jsem do kabalistického centra šel. (smích) Ve finále mi bylo zodpovězeno několik 'spirituálních' otázek. Ostatní se můžou na lidi, kteří chodí do centra, dívat jako na blázny, co podlehli jakémusi kultu. V současné době je kabala v L. A. docela populární. Zahlédl jsem tam několikrát Britney Spears a spoustu dalších celebrit, které se snaží toto učení praktikovat.

Blesk: Je tedy něco, čím vás nakonec kabala oslovila?
Základním způsobem mi změnila pohled na okolní svět. Učí vás, že nejste středem vesmíru, což je docela vtipné, protože v Los Angeles si všichni myslí, že jím jsou. A teď najednou takové zjištění! (smích) Takže je poměrně obtížné v místě, jako je tohle, praktikovat kabalu a myslet to opravdu vážně. Je to místo plné sobců. Mně osobně pomohla hledět pozitivněji na svět, obzvláště ve chvílich, kdy mi bylo mizerně a necítil jsem se úplně nejlíp. Kabala je něco jako 'schránka s nářadím'. Ne každý s ní umí pracovat. Ne každý se stane díky ní lepším.

Blesk: A Madonna to umí? Myslíte, že se může její osobnost změnit nějakým způsobem k lepšímu?
Tak to si nemyslím. (smích) Slavné osobnosti považují kabalistické centrum za 'unii pro celebrity'. A každý, kdo tam pronikne si myslí, že se dostane blíž ke svým hvězdám, blíž k Madonně. Je to svět lidí, kteří mají vždy pravdu, a ti ostatní? Ti se vždy mýlí... A to je ten hlavní problém. Já osobně si myslím, že je kabala je zajímavá a každý člověk by si alespoň něco z ní měl vzít k srdci.

Blesk: Pro svoji sestru jste pracoval bezmála 20 let, dělal jste pro ni vše, včetně toho, že jste ji oblékal. Museli jste si být velice blízcí.
Ano, když to přeženu, bylo to skoro jako 'manželství'. Když se rozvedla se Seanem Pennem, chvíli jsme spolu i bydleli. Byli jsme si neskutečně blízcí a měli mezi sebou pevné pouto. Vidět svoji sestru nahou... Chápu, že se to někomu mohlo zdát zvláštní. Já jsem tančil, ona tančila... Žili jsme ve světě, kde si byli všichni blízcí. Ale já jsem gay, navíc její bratr, takže bych v tom nic jiného nehledal. Obtížnější pro mě bylo spíš to, abych se vyrovnal s tím, že jsem tanečníkem své sestry, než abych překonal to, že vidím Madonnu nahou.

Blesk: Když to pro vás bylo tak těžké, co vás přimělo k tomu, že jste navzdory tomu tak dlouho zůstal?
Chtěl jsem jí pomoct. Byl jsem jediný, kdo jí rozuměl, komu se mohla svěřit, kdo ji chápal a mohl podpořit. Když něco děláte, chcete mít kolem sebe lidi, kteří vědí, co dělají a zároveň jsou v tom dobří. A já takový byl, byl jsem v tu chvíli pro tu práci nejlepší.

Blesk: Co jste pro ni tedy byl? Christopher bratr, přítel nebo zaměstnanec?
Přesně tohle a ve stejném pořadí. Byl jsem bratr, přítel, zaměstnanec a zase bratr. (smích)

Blesk: Jak tedy vaše spolupráce skončila?
Jednou z posledních věcí, které jsem pro Madonnu dělal, bylo zařizování domu v Beverly Hills, ve kterém bydlela s Guyem.

Blesk: Myslíte tedy, že poté, co Guy Ritchie vstoupil do života Madonny, dá se tento okamžik označit za začátek konce vašeho vztahu?
(smích) Ne, jenom za začátek. To byl konec všech konců! (smích) Najednou přede mnou nestála Madonna, jak jsem ji znal. Byl to někdo úplně jiný. Jiný člověk. Vždycky mi věřila, věřila v to, co jsem pro ni dělal a na můj názor dala. Teď už ne. Najednou jsem nebyl vítaný a byla to vlastně ta nejlepší chvíle, kdy jsem mohl odejít. Už jsem byl tím zaměstnancem. Madonna Guye miluje, nemohl jsem po ní chtít, aby si vybrala mezi mnou a jím...

Blesk: Jaký je váš vztah se sestrou právě teď?
V podstatě žádný vztah není. Už dlouho ne. Jediné, co by náš vztah mohlo opět obnovit, by bylo, kdyby si Madonna přečetla moji knihu a pak se mi ozvala, abych věděl, co na to říká. Naše rodina neměla nikdy možnost se k Madonně vyjádřit. Tahle kniha jim v tom pomohla, jejich hlas byl konečně slyšet a oni mohli říct, jak se ve skutečnosti cítí.

Blesk: A co váš vztah ke Guyovi? Co třeba říkáte na jeho filmy, líbí se vám?
Ten první byl ještě docela zajímavý. Ten se mu povedl, ale ty ostatní... Mám pocit, jako by se neustále k něčemu vracel. Motiv jeho filmů se neustále opakuje. Ten, na kterém pracoval s Madonnou, byl strašný, ten se mu vážně nepovedl, bylo by fajn, kdyby se z toho alespoň poučil do budoucna.

Blesk: Co jste říkal na mediální skandál, který se rozpoutal mezi Madonnou a baseballovým hráčem Alexem Rodriguezem. Věříte, že něco takového se stalo?
Ne, absolutně ne. Nemyslím si, že by na tom bylo něco pravdivého. V tomhle Madonnu snad znám.

Blesk: Jste už několik let strýčkem Madonniných dětí. Stýkáte se vůbec s nimi?
Už jsem je dlouho neviděl. Mrzí mě to. Ale naštěstí mám spoustu dalších sourozenců, takže mohu navštěvovat je a vídat se s jejich dětmi.

Blesk: Jste známý jako malíř, návrhář, manažer, režisér, teď už i spisovatel... Která z těchto činností je Vám osobně nejbližší?
Miluji všechno, co dělám, užívám si to. Je těžké vyzdvihnout jednu konkrétní činnost. Ale věc, kterou vážně miluji, je malování. Dokáže mě naprosto pohltit a současně i plně uspokojit. Ale dokáži vyměnit i kolo u auta. (smích)

Blesk: Čím se tedy živíte?
Tiskovkami. (smích)

Blesk: Bylo tedy malování Vaším dětským snem?
Když jsem byl malý, přál jsem si jediné - pracovat jako člen lesní protipožární hlídky.

Blesk: Vážně, to je poměrně nezvyklé přání.
Já vím, ale miloval jsem les, stromy. Bylo to místo, kde jsem chtěl trávit většinu svého času. Je to místo, kde nejsou žádné problémy či komplikace. Všude kolem vás je klid.

Blesk: Váš život se ale odvíjel úplně jinou cestou...
Ano, byla to pořádná změna.

V Praze není poprvé, v minulosti ji již několikrát navštívil. Při jedné ze svých posledních návštěv se nechal inspirovat a navrhl kolekci nábytku s názvem 'Praha', kterou si koupil i bývalý americký prezident Clinton. V jednání je i možné zfilmování části knihy Život s Madonnou - diva a ten, co ji obléká.

Kdo ji bude hrát?
Určitě ne já! (smích) Možná Britney Spears. (smích)