Čtyři řady seriálu pod taktovkou režiséra Hynka Bočana (83) vznikly na přelomu milénia. Přípravy ale začaly už v roce 1994, točilo se pak celkem 563 natáčecích dnů v letech 1997, 2001, 2007 a 2012, celkem 45 epizod. První z nich v premiéře diváci viděli před 25 lety, 24. února 1997. Obdobím od prvních týdnů po konci 2. světové války až po rok 1990 a životem svým i postav kolem sebe diváky provázel bývalý západní pilot RAF Antonín Maděra v podání Martina Dejdara (56). „Jiří Stránský mě přitom do té role vůbec nechtěl! Režisér si mě ale prosadil,“ vzpomínal herec. „Krásný bylo, že za mnou potom Jiří přišel s tím, že se mýlil. To byla obrovská pocta,“ řekl.

Pro postavu Maděry rozdíl 45 let, pro Martina Dejdara 15 let a několik hodin práce maskérů.
Autor: Česká televize

Seriál byl skutečným fenoménem, okouzlil i tehdejšího prezidenta Václava Havla (†75). Dokonce si v něm chtěl zahrát. „Potěšilo mě, že se našla role i pro neherce, jako jsem já,“ vtipkoval Havel poté, co se skutečně v závěrečné řadě objevil. Kromě něj řada herců, kteří na place Zdivočelé země prožili neuvěřitelných 15 let. Jejich postavy pak zestárly postupně o zhruba 45 let, což umožnila i práce maskérů. Hlavní postavy doladili devíti složitě odlévanými maskami. I proto je seriál dodnes úchvatnou, byť někdy bolestnou podívanou.

O čem je Zdivočelá země

V úvodu vyprávění se válečný hrdina, podplukovník Maděra, vrací do rodné obce v pohraničí, aby si tu splnil sen chovat koně. Na místním statku se usídlí spolu s bývalým policistou Kandou a sedmi chlapci („kauboji“). Společně bojují postupně s nacisty a jejich přisluhovači, poté s komunisty. Maděra je ve vykonstruovaném procesu odsouzen k 15 letům vězení, končí v uranových dolech. Přichází 60. a 70. léta, období normalizace. Maděra je znovu obviněn a nakrátko opět uvězněn. Celé roky je pak za hrdinské postoje Maděry pronásledována i jeho rodina a blízcí. Doba odhaluje charaktery jejich i všech zúčastněných. Celý příběh končí v roce 1990.

Hvězdy z ranče

Kromě Dejdara a dalších oblíbených hvězd, jakými jsou i Jiří Schmitzer (72, Martin Kanda), Oldřich Vlach (80, předseda MNV a poté ministr Brabenec), Jiří Lábus (72, vedoucí pily Ondřej Putna), či dva z party kluků, Jiří Langmajer (55, Cassidy) a Jan Teplý ml. (45, Kérly), se před kamerou objevili i noví herci. Maděrovu ženu Ilonu ztvárnila slovenská herečka Jana Hubinská (57). V rolích dalších Maděrových kovbojů se představili Jakub Wehrenberg (47, Jerry), Václav Chalupa (47, Pýt), Radim Kalvoda (48, Bill), Jakub Zdeněk (42, Harry), Zbyněk Fric (50, Smajl) a Aleš Spurný (46, Randy), pro něž byl seriál největší příležitostí v kariéře.

Víte, že…

…původně se měl seriál točit už v roce 1968 a hlavní roli měl hrát Radek Brzobohatý (†79)? …řadu rolí ztvárnili herci, kteří se po letech sešli u dalšího fenoménu, seriálu Vyprávěj? …titulní skladbu seriálu nazpívali postupně Marta Kubišová a s jiným textem Karel Černoch?

Video
Video se připravuje ...

Hvězda Specialistů Martin Dejdar: V nových dílech přijdou zajímavé zvraty! David Turek