Barokní zámek se stal pro svůj líbezný vzhled oblíbeným místem filmařů. Využili ho například při natáčení pohádky Čert ví proč nebo Zvon Lukáš, objevil se v jedné z epizod krimiseriálu Místo zločinu Plzeň, a využili ho i tvůrci romantické komedie Poslední aristokratka.

„Lemberk mi tak učaroval, že jsem na něm natočil většinu venkovních scén Poslední aristokratky. Jen jsme museli točit rychle, protože sníh tam mizel z minuty na minutu…“ líčil s nadšením režisér snímku Jiří Vejdělek (48). Ten ovšem natáčel i na dalších pěti místech: zavděk vzal Buchlovicemi, Rájcem, Jaroslavicemi a nakonec také Miloticemi, kde je kastelánem sám autor veleúspěšné knižní předlohy Evžen Boček (53).

Nejvíce si proto Lemberku diváci užijí díky pohádce Tajemství staré bambitky. Tento zámek se stal totiž bydlem pro lehce natvrdlého prince Jakuba, kterého si zahrál známý písničkář Tomáš Klus. Pro něj to mimochodem nebyla první herecká zkušenost, už předtím se objevil před kamerou například v televizním filmu Šejdrem, či romantickém snímku Anglické jahody. Po zdejším nádvoří a před branou do zámku se pak známý muzikant procházel s kytarou v ruce, na chodbách zase pronásledoval domnělé lupiče i své proradné rádce, které si s gustem střihli Miroslav Vladyka (60) s Jiřím Lábusem (70).

V době, kdy Klus, interpret hitů Nina či Pánubohu do oken, tuhle pohádku na Lemberku natáčel, byl krátce po rozchodu se zpěvačkou Ewou Farnou (26). Mnozí proto spekulovali, zda náhodou mezi ním a rusovlasou Kamilou Janovičovou (27), představitelkou sličné hrnčířky, kterou nouze přiměla obléct na sebe loupežnickou kápi, nepřeskočila ona pomyslná jiskra. Ono romantické místo, kde natáčeli, k tomu totiž vysloveně svádělo!

Lemberk nabízí svým návštěvníkům celou řadu prohlídkových okruhů. Mezi základní patří reprezentační a soukromé prostory, jenž se zaměřuje na historii zámku. Další se týká provozních prostor, takže jsou zde k vidění vrchnostenské byty a kancelář, černá kuchyně či malá zbrojnice. Interiéry od 18. do 20. století zase nabídne expozice historických stylů, a další z okruhů mapuje Lemberk v průběhu staletí. Zájemci si rovněž mohou vystoupat na místní věž, dominantu celého zámku, která je už z daleka vidět.

V areálu také probíhají časté výstavy, v současné době je zde k vidění Lemberk po roce 1918, a v konírně Člověk a kůň, kde jsou k vidění výtvarné práce dětí ze Speciální školy pro sluchově postižené děti v Liberci. Nudit se zde rozhodně nikdo nebude!

VIDEO: Zdeněk Piškula (21), představitel Maxe z filmu Poslední aristokratka, o Lemberku

Video
Video se připravuje ...

Zdeněk Piškula o Lemberku Facebook/Zámek Lemberk

Fotogalerie
55 fotografií