Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Držel se velkofilm Marie Terezie historie? Přehled, co byla pravda a co lež!

/
  • Držel se velkofilm Marie Terezie historie? Přehled, co byla pravda a co lež!
    5. ledna 2018 ● 05:34

    České televizi se letos hned podařilo zabodovat ve sledovanosti hned na Nový rok. Dvojdílný historický snímek Marie Terezie se stal trhákem. První část sledovalo 2 037 000 diváků a o den později k obrazovkám usedlo dokonce  2 157 000 lidí. Příběh naší panovnice zkrátka zaujal. Ovšem ne všechno bylo skutečně historicky správně. V čem se tvůrci inspirovali skutečností a co bylo naopak jen výplodem jejich fantazie?

  • 1.

    Sukničkář František Štěpán

    PRAVDA: Ve filmu jsme byli svědky toho, že František Štěpán Lotrinský nebyl manželce věrný, ale naopak měl pletky s různými dámami. Ve skutečnosti tomu bylo zrovna tak.

    Manželství s Marií Terezií bylo sice harmonické a vášnivé (vzešlo z něho 16 dětí, z nichž 12 se dožilo dospělého věku), Lotrinský si ale užíval i jinde. Ve Vídni měl dokonce palác plný tajných vchodů i podzemních chodeb. Právě tudy mohly jeho milenky přicházet i odcházet, aniž by to způsobilo skandál.

    VIDEO: Vojta Kotek: Netušil jsem, že člověka mohou bolet vlasy.

    Video
    Video se připravuje ...

    Vojta Kotek: Netušil jsem, že člověka mohou bolet vlasy. 

    Velkovévoda toskánský měl slabost hlavně pro štíhlé brunetky. Není divu, že jeho plavovlasou choť to dopalovalo. V roce 1756 udržoval poměr například s o 11 let mladší kněžnou Vilemínou Auerspergovou.

    Svému muži byla ale Marie Terezie ochotná vše odpustit a on se tak k ní nakonec vždy vrátil. „Čím víc volnosti ponecháš svému muži, tím pomilováníhodnější mu budeš a tím víc tě bude vyhledávat!“ radila v roce 1769 své dceři Marii Amálii.

    Film Marie Terezie: František Štěpán byl sukničkář.
    Autor: Česká televize

  • 2.

    Odmítl jít do války

    LEŽ: Zatímco ve druhém díle posílá Marie Terezie svého muže bojovat a on se vymlouvá, že nesnáší pohled na krev, ve skutečnosti ženu poslechl. V roce 1741 se postavil proti Francouzům. Vzápětí se ale ukázalo, že je mizerným vojevůdcem, a země Koruny české padly následně částečně jeho vinou do rukou nepřátel.

    Jeho tchán Karel VI. to s ním už dříve také zkoušel a postavil ho do čela císařských vojsk během rakousko-turecké války v letech 1737 až 1739. Jenže to také nedopadlo a František Štěpán Lotrinský opustil bojiště pro údajnou nevolnost. S manželkou Marií Terezií se pak raději uchýlil do Toskánska.

    Film Marie Terezie
    Autor: Yan Renelt

  • 3.

    Marie Terezie hrála na city

    PRAVDA: Marii Terezii nebylo cizí používání různých ženských zbraní. Když to asi půl roku po vypuknutí válečného konfliktu s Pruskem nevypadalo pro Rakousko moc slavně, obrátila se s prosbou o pomoc na Maďary, ačkoliv ji předtím na habsburském trůnu moc neuznávali.

    Podle Voltaira během své řeči držela v náručí malého synka Josefa a nemohla zřejmě udělat nic lepšího. Pohled na ženu s dítětem všechny horkokrevné kavalíry vyburcoval k akci. Tasili prý hned kordy a vzkřikli: „Nechť zemřeme pro svoji královnu Marii Terezii!“ V červnu 1741 se pak Marie Terezie stejně jako ve filmu nechala korunovat na uherskou královnu v Prešpurku (dnešní Bratislava).

    Film Marie Terezie: Panovnice prosila o pomoc s dítětem v náručí.
    Autor: Česká televize, archiv

  • 4.

    Uhájila říši

    LEŽ: Film končí v podstatě happy endem, kdy Marie Terezie uhájí celou svou říši v takové podobě, jak ji sama dostala. Ovšem tak jednoduché to nebylo. Od Maďarů sice získala peníze i vojsko a její manžel byl dokonce uznán jako spoluvládce Uher, ovšem válka si vyžádala svou daň. Kvůli válečnému vyčerpání se znepřátelené strany dohodly a v roce 1748 Prusko získalo Slezsko a Kladsko.

    Císařovnu ztráta Slezska velmi mrzela a dlouho se s tím nemohla smířit. Další požadavek pruského krále Fridricha II. týkající se území dnešního Královéhradeckého kraje už ale zatrhla. Odmítla území vydat, i kdyby to mělo – jak prohlásila – rozpoutat peklo.

    Ve válce přišla Marie Terezie o Slezsko, které připadlo Prusku.
    Autor: Česká televize

  • 5.

    Manžel podnikatel

    PRAVDA: Jak už bylo řečeno, František Štěpán nebyl zrovna ideální manžel ani zdatný válečník. Přesto měl ve filmu i ve skutečnosti jednu přednost – byl totiž geniálním podnikatelem a obchodníkem. Nejenže podporoval manufaktury na výrobu bavlněných látek, jak jsme mohli ve snímku vidět, ale navíc se zasloužil o založení císařské manufaktury na holíčskou fajáns, což je keramika nažloutlé nebo načervenalé barvy pokrytá bílou glazurou.

    VIDEO: Seriál Marie Terezie: Takhle se bojovalo o herecké obsazení!

    Video
    Video se připravuje ...

    Seriál Marie Terezie, takhle se bojovalo o herecké obsazení. Adam Balažovič/BPŽ

    V první řadě pak řídil finanční správu celé země a vytvořil obrovský rodový majetek, díky němuž pak už habsbursko-lotrinská dynastie nikdy nemusela finančně strádat. Jeho choť na tom ale tak dobře s penězi nebyla, a tak jí musel půjčovat. A neodpustil jí přitom ani vysoký úrok.

    František Štěpán Lotrinský byl geniální podnikatel.
    Autor: Česká televize

  • 6.

    Smrt diplomata

    LEŽ: V ději snímku žil pruský generální politik a maršál Friedrich Wilhelm von Grumbkow ještě po smrti císaře Karla VI. v roce 1740. Nakonec ho zajali za hranicemi Pruska a popravili. Ovšem zde tvůrci ponechali popuštěnou uzdu fantazii, jelikož maršál a diplomat zemřel již v roce 1739 v Berlíně, a tak s Marií Terezií vůbec spolupracovat nemohl.

    Film Marie Terezie: Maďarský herec Zoltán Ratóti jako maršál Friedrich Wilhelm von Grumbkow
    Autor: Česká televize, archiv

    Fotogalerie
    64 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

jen123: Za mne spokojenost, nebyl to životopisný film, takže jsem nečekala přesné informace. Ty si mohu najít jinde, když budu chtít a nečekám je od filmu v televizi.

(05. 01. 2018 10:55)

moiaza: Historie je to, o čem se někdo domnívá, že by tomu tak mohlo být. Ve skutečnosti neví o historii vůbec nic.

(05. 01. 2018 08:53)

mazliva.samicka: Docela trapas.....Marie Terezie....v tom filmu hlavně...mrd.....a..prděla děti...Jinak jsme se nic nedozvěděli.....Dneska se už filmy točit neuměj....a historický...no to už vůbec ne....

(05. 01. 2018 07:00)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy