Filmaři použili směs, kterou pro ně míchali magistři v lékárně. „Šlo o prášek, který se přidává do léčiv, aby se například pilulka lépe polykala, ale nemá žádné jiné účinky. Pro potřeby filmu byla namíchána speciální konzistence, aby co nejvíc připomínala kokain,“ prozradil Blesku dobře informovaný člen ze štábu.

Scény, v nichž Karel Roden (54) předvádí syna prvního českoslovenkého prezidenta T. G. Masaryka při šňupání koksu, byly pro film nezbytné.

„Je to zajímavá okolnost, která pomáhá charakterizovat Masarykův bohémský životní styl mezi válkami. Kokain byl ve dvacátých letech vnímán úplně jinak než dnes,“ vysvětloval Blesku historik a spisovatel Pavel Kosatík (54).

„Nebyla to proskribovaná droga, naopak mnoho lékařů ho předepisovalo jako medicínu. Sigmund Freud ho třeba ordinoval na impotenci a deprese, i sám sobě. V lepších společenských kruzích patřilo šňupnutí v podstatě k bontonu,“ dodal historik.

Evropská premiéra v Berlíně

Film Masaryk má dnes svou evropskou premiéru na prestižním filmovém festivalu Berlinale. Do českých kin vstoupí až 9. března – symbolicky v den, kdy Jan Masaryk zemřel po dodnes nevyjasněném pádu z okna.

Fotogalerie
6 fotografií