V pohádkovém filmu se stejně jako v oblíbených komediích režisérů Václava Vorlíčka (86) nebo Oldřicha Lipského (†62) bude mísit moderní současnost s pohádkovým světem nadpřirozených bytostí.

O filmové triky, kterých bylo pro natočení Strašidel potřeba celkem dost, se tak postaral syn režiséra Lipského, střihač Dalibor Lipský (61), který na place plnil také funkci trikového supervizora.

„Samozřejmě jde o triky různé náročnosti a pro nás bylo důležité najít tu správnou formu, aby trik z příběhu nevyčníval a byl přirozenou součástí děje,“ svěřil Lipský s tím, že se s režisérem vrátili ke klasice, jako jsou prolínačky a dělené záběry. Během natáčení si třeba vyhrál s vodníkem Bublou, jehož hrál opět Dvořák, nikoli však Pepa (74), ale mladší jmenovec Jiří (49).

„Potřebovali jsme, aby vodník vycházel z vody a postupně osychal. Na to stačí zpětný proces,“ nechává Dalibor Lipský nahlédnout do trikové kuchyně. „Prostě jsme změnili pořadí, Jirku Dvořáka postupně namáčeli a v postprodukci pak trik jen vylepšovali odletujícími kapkami a úpravami zabarvení mokrého a suchého kostýmu,“ řekl.

Velmi náročné byly i proměny kouzelnice Patricie v podání Terezy Kostkové (40) ve slavné filmové ikony Marilyn Monroe (†36) či Audrey Hepburn (†63). „Představovalo to natočit Terezu v jednom kostýmu, pak ji celou přelíčit, převléknout a pokračovat ve stejném okamžiku, ale s časovou prodlevou,“ dodal Lipský.

Pro natáčení filmu bylo využito 9 lokací, vyrobeno 15 nových kostýmů, šest paruk a řada rekvizit. Mezi ty nejoriginálnější patřilo létající koště pro kouzelnici Žofii, kterou si zahrála Carmen Mayerová (71).

Zajímavý doplněk měl také Karel Dobrý (47) alias upír Ignác. Ten musel ještě před natáčením absolvovat speciální návštěvu zubní ordinace, kde mu vzali otisk a na jeho základě byla vyrobena speciální zubní náhrada, kterou používal v roli. Bez věrné protézy by nemohl dobře mluvit...

Video
Video se připravuje ...

Kdo jsou Strašidla Zdeňka Trošky? Blesk

Fotogalerie
31 fotografií