Štěpánek se prý domníval, že jde o metastázy. Alkohol mu navíc zničil slinivku a játra. Herec se nechtěl dočkat toho, že zůstane bezvládně v bolestech ležet, až bude na obtíž. Určitě se mýlil. Ostatně se svým bratrem Petrem byli jako dvojčata. „Narodili jsme se jen rok po sobě,“ řekl Petr. Je zdrcený žalem. Nikdy by bráchu nenechal ve štychu.

Chtěl si o sobě rozhodnout sám

Ale Petrův starší bratr byl už pevně rozhodnutý. Podle všeho to byl strach z pomalého umírání, z bezmoci a krutých bolestí, co dohnalo Štěpánka až k sebevraždě. Podobně jako on si sáhl v zoufalství na život i Štěpánkův kolega Vlastimil Brodský (†81). Po dvou mozkových příhodách se bál třetího úderu nemoci, který by ho mohl navždy zbavit lidské důstojnosti. Brodský se zastřelil v dubnu 2002 na zahradě své chalupy ve Slunečné.

Martin Štěpánek se zastřelil ve čtvrtek večer po sedmé hodině ve svém bytě na rozhraní pražských Vinohrad a Žižkova legálně drženou zbraní. Našla ho jeho manželka herečka Jaroslava Tvrzníková, s níž prožil celý život. Už mu nebylo možné pomoci, byl to vždy velmi dobrý střelec. Jeho sourozenci Jana Štěpánková (76), Petr Štěpánek (62) a Kristina Taberyová (59) jsou odchodem bratra zdrceni.

Fotogalerie
11 fotografií

Čeho se slavný herec bál

1. Co je vlastně chemoterapie?
Chemoterapie je léčba chemickými látkami. Její doba je u každého pacienta různá, může trvat pár týdnů stejně jako pár let.

2. Jak funguje?
Léčí se dávkami cytostatik, která jsou pro rychle se dělící nádorové buňky toxická. Buňky se proto nemohou dál množit. Bohužel ale cytostatika napadají i zdravé buňky.

3. Jaká jsou rizika?
Bezprostředně po chemoterapii člověk zvrací a je mu nevolno. Často se také objevují záněty žil, nekrózy (místa s odumírající tkání), alergické reakce, vyrážka a selhávají ledviny. V průběhu několika týdnů vypadávají vlasy, dělají se záněty v ústech a lidé trpí průjmem. Ubývá bílých krvinek a krevních destiček, člověk je pobledlý. Několikaměsíční léčba poškozuje vnitřní orgány – játra a plíce. Vliv má i na pohlavní žlázy a tvorbu spermií.

4. Kdy léčba nezabírá?
Nádory se dělí na tři druhy: na extrémně citlivé, citlivé a odolné. Ty první zabírají na léčbu ihned a šanci mají i pacienti s metastázami. Citlivé nádory vyžadují delší léčbu a ne vždy je stoprocentně úspěšná. Na odolné nádory chemoterapie nepůsobí.

5. Kdo hradí náklady?
Chemoterapie i léčba jejích následků je hrazena pojišťovnami. Částečně nebo plně hradí pojišťovny také paruku (na předpis) v případě vypadání vlasů.