Korunovace královny Alžběty II. 2. června roku 1953 se stala historicky prvním takovým obřadem, který vysílala televize. Přenášena bude i korunovace jejího syna Karla III. Detaily pro nás okomentoval odborník na protokol a šlechtické rody Jindřich Forejt.

Podle něj jde stále především o liturgickou a církevní záležitost, do níž se promítá element světské moci. „Ritus, který uvidíme v sobotu, má svůj základ zhruba ve 14. století. Jeho pasáže - hlavně ty hlavní - se dodržují ve stejné podobě,“ uvedl.

V jeden moment se bude muset přerušit televizní vysílání. „Je tam moment, který nesmí nikdo vidět, a to je pomazání. Je to spojení s božskou mocí - a to není pro smrtelníky,“ vysvětlil pro Blesk Forejt.

Návrat do středověku

„Vlastně v tu chvíli, kdy uslyšíme slova kněze, který bude pomazávat krále a bude říkat ta slova - ,Pomazávám tě svatým olejem, na hlavě, hrudi a na rukách, stejně jako byli kněží, králové a proroci pomazáni‘ - to jsou biblická slova, to je odkaz na ustanovení bible, v tu chvíli se můžeme cítit být přeneseni do té historie z doby středověké, čtrnáctého století, protože přesně to samé v tu chvíli zažívali naši předkové,“ popsal.

Původně se přitom myslelo, že král udělá výjimku a jako historicky první svým poddaným ukáže i ono pomazání. Dokonce namísto klasického zlatého nechal palác objednat průhledný baldachýn, skrze který půjde vidět, a tak scéna nebude přítomným zcela skryta.

Kamery k zemi

Během korunovace královny Alžběty II. musely být všechny kamery při pomazání namířeny dolů, aby se okamžik nesnímal, byť třeba jen náhodou. Podobná opatření se očekávají i tentokrát.

Video
Video se připravuje ...

Expert Forejt a scénář korunovace Karla III.: Co nesmí nikdo vidět? Kdo Camille zakázal korunu? A o trapasech! Petr Macek

Fotogalerie
73 fotografií