Veselka se měla konat již na jaře, konkrétně 29. května nejprve v královské kapli Svatojakubského paláce s následnou soukromou recepcí v zahradách Buckinghamského paláce. Plány však zhatila pandemie koronaviru covid-19, která Velkou Británii zcela ochromila.

A tak se obřad nakonec uskutečnil až potají v pátek jen v blízkém kruhu rodinném. Sešlo se jen kolem dvaceti hostů, mezi nimiž samozřejmě nechyběla ani královna Alžběta II. se svým manželem, princem Philipem (99). Byli to však právě oni, kdo ze svatební oslavy jako první zamířili zase domů, na hrad Windsor. Nejspíš proto, že královský pár patří z hlediska pandemie k nejohroženější skupině lidí, a tak nechtěli zbytečně riskovat.

A ve znamení strachu z pandemie se patrně nesl i samotný obřad. Vyplývá to přinejmenším z oficiálních snímků, na nichž novomanželé zodpovědně dodržují sociální distanc od královny a jejího chotě. Velký překvapením je rovněž absence nevěstina tatínka - prince Andrewa (60), jehož už dlouhé týdny provází skandál v podobě údajného zapletení do sexuální kauzy kolem pedofilního milionáře Jeffreye Epsteina (†66). Podle zpráv britských médiích se s ním měla královna na svatbě setkat poprvé od doby, kdy začala kauza gradovat. Andrew sice svou dceru doprovodil k oltáři, na oficiálních snímcích ale chybí.

Obřad se odehrál v královské kapli na hradě Winsdor, který je jednou z oficiálních rezidencí britské monarchie. Beatrice na sobě měla vintage taftové šaty od Normana Hartnella, zapůjčené od královny a diamantové tiáru královny Marie z Tecku, babičky současné panovnice. Tiáru na sobě měla i Alžběta II. ve svůj svatební den. Na dětailnější snímky se můžete podívat v galerii.

VIDEO: Královská rodina děkuje zdravotníkům

Video
Video se připravuje ...

Královská rodina děkuje zdravotníkům Instagram Kensington Royals

 

VIDEO: Svatby jako princ Harry se princezna Beatrice nedočkala...

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Svatba Harryho a Meghan očima Františky Čížkové! Jak se kdo oblékl? Redakce Blesk, Reuter

Fotogalerie
45 fotografií