Nehoda, po níž land rover prince Philipa při vjezdu na hlavní smetl vůz Kia řízený kamarádkou Emmy Ellie, na jehož zadním sedadle sedělo její  9měsíční dítě, se stala ve čtvrtek 17. ledna. Zatímco Emma se vzpamatovávala z šoku a zlomené zápěstí jí začínalo přicházet k sobě, vévodovi přivezli domů zbrusu nový vůz, naprosto stejný. A v sobotu v něm, nepřipoutaný bezpečnostním pásem, hned opět vyrazil na vozovky. Policie přiznala, že poté, co viděla fotky Philipa bez pásů, učinila preventivně domlouvací opatření, aby měli v paláci jasno, že i královská rodina musí dodržovat předpisy. Ostatně není to jen Philip, samotná Alžběta II. občas sedne do auta bez připoutání.

Omluvu od královny nepřijala

Zatímco média přicházela s novými fotkami hazardující šlechty, Emma marně čekala na omluvu. Ačkoli z paláce vzkázali, že oběť bude kontaktována soukromou cestou, nestalo se tak. Proto Emma plna zloby vystoupila o víkendu do televize, dala i rozhovor do novin, kde prohlásila, že ji rozhodně nikdo nekontaktoval. Jen co vystoupila, prý se u ní rozdrnčel telefon. Královna pověřila svou asistentku, aby Emmě vyřídila zprávu.

Dobrý den, volám z domu v Sandringhamu. Královna mě požádala, abych Vám prostřednictvím telefonu předala její nejvřelejší přání k uzdravení po nehodě, a také Její Výsost je dychtivá po zprávě o tom, jak se vám daří, a doufá, že vše jde tak dobře, jak by se mohlo očekávat. Všichni v Sandringhamu na vás velmi myslíme a pokusíme se s vámi později setkat. Bohužel už budu muset jít, ale doufám, že vše je tak, jak má být. Děkuji vám moc. Na shledanou,“ zněl vzkaz od britské panovnice. Tuto omluvu ale Emma nepřijala a dál tvrdošíjně prohlašovala, že chce omluvu od Philipa.

Dopis od prince Philipa dorazil

A tak chtě nechtě, museli v paláci zasednout k listu papíru a dopis sestavit. Datován je 21. ledna, tedy hned v pondělí poté, co Emma odmítla omluvu od královniny asistentky. List o 181 slovech je psán na počítači, vytištěn, jen oslovení a podpis jsou napsány vlastnoručně, modrou propiskou, které pár prvních písmen trvalo, než se pořádně rozepíše. Ač je psán v první osobě, budí  dopis dojem, že byl princi Philipovi nakonec jen asistentem podstrčen k finálnímu doladění a podpisu, aby získal důvěryhodnost, že je skutečně od Philipa. Emmě do schránky byl doručen 23. ledna. Nyní se o jeho obsah podělila s veřejností.

Chci, abyste věděla, jak moc mě mrzí můj podíl na nehodě na křižovatce u Babingley. Jel jsem tudy nesčetněkrát, a tak přesně vím, jaký provoz zde bývá. Toho dne jsem však byl osvícen nízkým ostrým sluncem,“ píše se v dopise.

„Jinými slovy, slunce bylo nízko. Za jiných okolností bych samozřejmě veškerý provoz zvládl vyhodnotit, ale tentokrát jsem byl ozářen a auta jsem si zkrátka nevšiml. Velmi se kaji za následky,“ stojí v listu v první osobě.

Po nehodě jsem byl otřesen, nicméně jsem nesmírně rád, že se nikomu z vás nic vážného nestalo. Policie mě hned po ošetření odvezla zpět do Sandringhamu, kde jsem se následně dozvěděl, že jste utrpěla zlomeninu ruky. Přeji vám bleskurychlé zotavení,“ končí dopis a následuje Philipův podpis.

Emma přiznává, že byla dojata, když obálku otevřela a list si přečetla. Příjemně ji potěšilo, že se Philip podepsal křestním jménem, že nepoužil oficiální titul či podpis. „Mnoho lidí mi říkalo, že jsem bláhová, když požaduji omluvu přímo od Philipa. Ukázalo se ovšem, jak vlídných slov je královnin manžel schopen,“ uzavírá Emma. To se jí nyní ruka bude hojit jedna báseň…

Fotogalerie
26 fotografií