Princ Georg zemřel uplynulou sobotu v Anglii po tragickém pádu z koně při projížďce se svým přítelem, baronem Jeanem Christophem Iseuxem (51) – jen tři roky poté, co se do Velké Británie přestěhoval za svou manželkou Olivií Page (39), kterou si bral v roce 2015.

Kromě obrovského smutku teď bude jeho rodina s modrou krví čelit i obrovským změnám! „Georg-Constantin patřil k dynastii Wettinů, která vládla do roku 1918 na území nejen oblasti dnešního Saska, ale i zemí, které už v dnešním historickém kontextu a hranicích neexistují. Z té samé dynastie pochází i dnešní britská královská rodina, řecká, bulharská nebo třeba portugalská. Je to opravdu přední evropská dynastie,“ vysvětlil Blesku princovu důležitost expert na evropské šlechtické rody Jindřich Forejt. Princ se totiž v budoucnu měl stát novou hlavou této dynastie!

Georg náležel k rodové větvi sasko-výmarsko-eisenašské. „Posledním vévodou z této větve byl Vilém Ernst, který v listopadu 1918 abdikoval. Dnešní hlava rodu Michael Benedikt je vnukem tohoto posledního vládnoucího velkovévody. Sám syna nemá, a Georg-Constantin byl jeho synovec. A tím, že zemřel, otevírá se otázka dědictví toho titulu, a dokonce ve dvou rovinách. Bude se muset zřejmě změnit posloupnost následnictví a rodová pravidla,“ říká Forejt. Protože rodina o jediného mužského potomka přišla, titul poprvé v historii zřejmě přejde na ženu. Nejvíce se hovoří o princezně Leonii, která dosud podle zákona právo na titul neměla.

Dopad to bude mít nejvíce na německé šlechtické rody. Hlava tohoto rodu je totiž zároveň hlavou celé dynastie, ke které patří všechny zmiňované královské rodiny. „Není to tak, že by britská královna musela volat tomuto Wettinovi. Ale dnešní Windsorové vznikli přejmenováním z větvě sasko-kobursko-gothajské, a všechny rody, které mají ve jméně Sasko, naleží k rodu Wettinů,“ říká Forejt.

Dnešní hlava rodu Michael Benedikt (71) tak má podle něj v rámci německé šlechty přední postavení, a v rámci světové je vnímán jako jeden ze serióznějších bratranců. To vše čekalo na Georg-Constantina, a to, kdo se stane následníkem dynastie místo něj, bude žhavou otázkou příštích měsíců.

Fotogalerie
20 fotografií