V akademii byli mimo jiné raper Tinie Tempah a zpěvák Bono z irské rockové kapely U2, který si vysloužil potlesk, když ocenil královninu loňskou historickou cestu do Irska. "Královna mluvila irskou gaelštinou, a ani já nemluvím gaelsky," zažertoval.   

Královna je vzrušující, míní výtvarník

Mezi pozvanými byli i módní návrháři Vivienne Westwood a Paul Smith, herci Derek Jacobi, Kenneth Branagh, Emma Thompson, Joanna Lumley a Tom Courtenay, dramatici Tom Stoppard, Mike Leigh a Ronald Harwood, výtvarníci David Hockney, Grayson Perry a Sam Taylor-Wood, stejně jako designér firmy Apple Jonathan Ive.

Ze spisovatelů dorazili Julian Barnes, Michael Morpurgo a Philip Pullman. Královna se setkala i se zpěvačkou Shirley Bassey a herečkou Joan Collins. "Jsem její velká obdivovatelka," řekla Collins. "Vždy chci vědět, co má v kabelce," dodala.    

Výtvarník Peter Blake, který například navrhl obal ke slavnému albu Beatles Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band, prohlásil, že královnino panování bylo šedesát vzrušujících let pro britskou kulturu.    

Největší z největších

Vivienne Westwood, která se proslavila v punkové éře v 70. letech, řekla, že od té doby změnila na monarchii názor. "Jednu dobu jsem si myslela, že královna je symbolem politického pokrytectví Anglie. Uvědomila jsem si, že jsou nad politikou. Myslím, že jsou tmelem společnosti a ona dělá neuvěřitelnou práci," prohlásila návrhářka.

Recepce pro asi 850 lidí v londýnské Královské akademii u příležitosti 60. výročí královnina nástupu na trůn bylo podle britského tisku jedním z největších shromáždění kulturních osobností, jaké Spojené království zažilo.  

Fotogalerie
7 fotografií