Princ Johan musel být okamžitě resuscitován a letecky transportován do Fakultní nemocnice v Innsbrucku. Podle serveru oe24.at utrpěl vážnou zlomeninu lebeční kosti a jeho mozek může být už mrtvý. Krom toho utrpěl další mnohočetné zlomeniny.

K tragédii došlo, když lyžoval mimo sjezdovku v oblasti Litzen-Zugertobel. Nizozemská vláda princův úraz potvrdila. "Jeho stav je stabilní, ale není mimo ohrožení života," zní oficiální vyjádření. Místní policie potvrdila jen fakt, že z laviny záchranáři vytáhli jednoho lyžaře. O události informovala nizozemská agentura AP.

Prince Johana Frisa v okamžiku neštěstí doprovázeli tři další lidé. Uvolnila se pod ním 30 metrů široká a 40 metrů dlouhá vrstva sněhu. V době, kdy se vydal lyžovat do volného terénu, v okolí Lechu platil druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Když ho záchranáři díky lavinovému vyhledávači zpod laviny vytáhli, byl již silně podchlazený. Jeho tělesná teplota se pohybovala kolem 32 stupňů Celsia.

Princ Johan Friso, o kterém agentura DPA píše jako o přátelském a inteligentním, ale plachém člověku, je druhým nejstarším synem nizozemské královny, následnického práva se ale vzdal. V roce 2004 si tento vystudovaný ekonom vzal za ženu Mabel Wisseovou Smitovou, která v minulosti udržovala kontakty s jistým nizozemským narkobaronem. Princova volba tehdy vyvolala v Nizozemsku značné spory. Mají spolu dvě malé dcery.

Část fakultní nemocnice v Innsbrucku se změnila na nedobytný hrad. Není divu: Kromě manželky Johana Frisa přijela i matka - holandská královna Beatrix a jeho starší bratr - korunní princ Willem-Alexandr. Královská rodina je přísně střežena bezpečnostními složkami.

Nizozemská královská rodina tráví zimní dovolenou v Alpách každoročně. Ve středisku Lech am Arlberg je už po sedmačtyřicáté. Tradicí je také to, že bydlí v pětihvězdičkovém hotelu jménem Gasthof Post. V horách nyní panuje 4. stupeň lavinového nebezpečí, a pohyb mimo sjezdovky se proto nedoporučuje.

Fotogalerie
8 fotografií