Princezna Diana bojovala se zrádnou bulimií a samotou, kterou se pokoušela léčit v náručích jiných mužů. „Vím, že jsou na tom miliony lidí mnohem hůř než já, a měla bych pro ně udělat co nejvíce, ale na konci dne, kdy zůstanu sama, se cítím naštvaná a zoufalá (z toho všeho kolem sebe),“ svěřila se Diana kamarádce v době svých největších depresí. I přes své problémy pomáhala vždy ostatním. Nejenom proto na ni svět nikdy nezapomene... Při příležitosti kulatého výročí této výjimečné ženy vám Blesk přináší život princezny v padesáti bodech.

Smrt bratra a rozvod rodičů

1. Diana Spencer se narodila 1. července 1961 v Park House (hrabství Norfolk) ve známé rodině.

2. Vedle Sarah McCorquodale, Jane Fellowes, Johna Spencera a Charlese Spencera byla druhým nejmladším potomkem Edwarda Johna a Frances Ruth Roche.

3. V roce 1960 zemřel deset dnů po narození její bratr John.

4. Když bylo Dianě sedm let, její rodiče se rozvedli. Jako dítě to tehdy velmi těžce prožívala.

5. První vzdělání se dívce dostalo na prestižní škole Riddlesworth Hall.

Příliš vysoká na balet

6. Jako studentka příliš neexcelovala, dvakrát propadla u zkoušek, na druhou stranu se u ní v dospívání ukázal velký talent pro hru na klavír.

7. Krátce studovala balet, ale kvůli výšce nemohla začít profesionální dráhu.

8. V roce 1977, když Dianě bylo 16 let, potkala poprvé Charlese, který v té době chodil s její nejstarší sestrou Sarah.

9. K 18. narozeninám dostala v Londýně v přepočtu za 1,3 milionu korun byt, kde až do roku 1981 žila se třemi spolubydlícími.

10. Pracovala jako instruktorka v taneční škole, pár měsíců také strávila jako chůva v rodině z USA.

Pohádková svatba a narození synů

11. Velkolepý sňatek, který se konal 29. července 1981 v londýnské katedrále svatého Pavla, sledovalo 750 milionů diváků na celém světě.

16. Nevěstina vlečka měla délku 8 metrů.

17. Arcibiskup z Canterbury komentoval manželský svazek Diany a Charlese slovy: „Máme zde materiál na pohádku.“

18. 5. listopadu 1981 oznámila princezna Diana první těhotenství, syn William přišel na svět 21. června 1982.

19. Roku 1983 přiznala, že dělá všechno pro to, aby se vžila do nové role přední britské aristokratky, což jí činilo zpočátku velké problémy.

20. Druhý syn Diany a Charlese, princ Harry, se narodil 15. září 1984, ačkoli před porodem věděla, že bude mít chlapce, neřekla to kromě manželovi nikomu.

Nevěra, pokusy o sebevraždu, bulimie

21. Skoro od samého počátku manželství byl Charles ke své ženě chladný. To v už lednu 1981, když čekala Williama, vyústilo v Dianin první pokus o sebevraždu. Princezna skočila ze schodiště v královském paláci Sandringham, celkem se pokusila vzít si život pětkrát.

22. Britský tisk začal později odhalovat problémy v manželství Diany a Charlese. Pozornost médií byla věnována spíše Dianě, což Charles těžce nesl.

23. Diana se pro svou zálibu v drbech, oblečení a popové hudbě začala čím dál tím víc vzdalovat Charlesovi, kterého uspokojovala vášeň ke koním a zahradní architektuře.

24. Zlom v životě Diany nastal v roce 1986, kdy Charles obnovil vztah s Camillou, ke které utekl před „povrchní, náladovou a žárlivou manželkou“, která bojovala s bulimií.

25. V červnu 1992 přišla v souvislosti se vztahem Diany první velká rána pro královskou rodinu, do prodeje šla kniha Diana: její pravdivý příběh, kde autor problémy manželství zveřejnil.

26. Britský bulvární deník The Sun otiskl 25. srpna 1992 přepis telefonického rozhovoru, v němž se Diana údajnému milenci svěřovala se svými depresemi z manželství, on jí naopak vyznával lásku.

27. Problematický vztah Diany a Charlese přestal být tajemstvím – někdejší premiér John Major přečetl 9. prosince 1992 ve sněmovně prohlášení Buckinghamského paláce, že pár žije odloučeně.

Fotogalerie
14 fotografií

Diana přiznává milence

28. V létě roku 1994 přiznává Dianin choť v televizi milostnou aféru s Camillou.

29. Na pulty knihkupectví přichází v říjnu téhož roku kniha Zamilovaná princezna, ve které autorka Anna Pasternak popsala milostnou aféru Lady Di s důstojníkem Jamesem Hewittem. Knihu odmítne veřejnost i princezna. Na podzim roku 1995 nastává šokující obrat – Diana před kamerami BBC vztah s důstojníkem Jamesem Hewittem přiznala.

30. V roce 1997 navštívila Diana s Červeným křížem Angolu, aby v nemocnici povzbudila lidi, kteří přežili výbuch nášlapných min. V srpnu téhož roku navštívila za stejným účelem Bosnu.

Dramatický rozvod a milionové vyrovnání

31. Na konci roku 1995 vyzývá královna Alžběta II. syna a snachu, aby se dohodli na brzkém rozchodu.

32. Lady Diana dává souhlas s rozvodem v únoru 1996, čímž začínají jednání o jeho podmínkách.

33. Po vzájemných právních přích manželé 12. července 1996 oznamují, že se domluvili na rozvodovém vyrovnání.

34. Diana si směla ponechat šperky odhadnuté v přepočtu na skoro 1,5 miliardy Kč a dostala k tomu jako vyrovnání takřka 460 milionů Kč. Zůstal jí navíc titul princezna z Walesu.

35. Charles vychází z rozvodu naprosto zdiskreditován, dopustil se zásadní chyby – oženil se bez lásky s dívkou, která ho milovala.

Svobodný život bohaté milenky

36. Diana si ponechala byt v severní části paláce Kensington, kde žila už první rok vztahu s Charlesem. Zde bydlela až do své smrti.

37. Princezna si začíná vztah s respektovaným srdečním chirurgem Hasnatem Khanem, který pochází z Pákistánu. Mnoho jeho přátel muže nazvalo »Dianinou životní láskou«. Hasnat si přál, aby vztah zůstal přísně anonymní. Láska skončila na popud Diany v červnu 1997.

38. O měsíc později začala Lady Di chodit se synem egyptského obchodníka a miliardáře Dodim Al-Fayedem. Spolu s ním vzala tentýž rok syny na dovolenou, pro kterou boháč koupil speciálně za mnoho milionů luxusní jachtu.

Tragická smrt a pohřeb

39. Princezna Diana zemřela v nemocnici po dopravní nehodě v pařížském tunelu pod Place de l’Alma v Paříži 31. srpna 1997. Okamžitě při nárazu Mercedesu S 280 do sloupu zahynul řidič Henri Paul a Dianin přítel Dodi Al-Fayed.

40. Vyšetřovatelé 1. září 1997 zjistili, že řidič měl v krvi 3krát více alkoholu, než povolovala norma. Objeveny byly i stopy léků proti depresi.

41. Pohřeb jedné z nejznámějších žen světa se 6. září 1997 konal v londýnském Westminsterském opatství. Lidé po mnoho měsíců nosili květiny k paláci Kensington.

42. V srpnu 1999 francouzská prokuratura přiřkla vinu za nehodu řidiči a v září zastavila trestní stíhání proti fotoreportérům původně obviněným z podílu na tragédii.

43. Britové začali nehodu vyšetřovat začátkem ledna 2004, část tamní veřejnosti věřila, že Lady Di někdo zavraždil, což policisté na konci roku 2006 vyvrátili.

44. Britský soud formálně celý případ ukončil v dubnu 2008 konstatováním, že za smrt Diany mohla neopatrnost řidiče a paparazziů, kteří mercedes pronásledovali.

45. Pátrání po příčinách tragédie vyšlo Brity podle odhadu na nejméně na 95 milionů korun.

Dianin odkaz

46. Mnoho světových památek se po jejím úmrtí proměnilo v pomníky, kam lidé nosili květiny.

47. Založen byl fond, který dostal za úkol pečovat o duchovní odkaz Lady Di.

48. Letos v červnu se za 14 milionů korun prodaly na aukci v Torontu černé šaty, v nichž princezna Diana tančila v roce 1985 s hercem Johnem Travoltou na večeři v Bílém domě.

49. Synové princ Harry a William uspořádali 1. července 2007 na stadionu Wembley koncert k příležitosti 46. výročí narození matky.

50. Na začátku letošního roku věnoval William své snoubence Kate Middleton Dianin snubní prsten. Vévodkyně z Cambridge ho teď pečlivě střeží.