Obsah filmu Vstupenka do ráje

Když vám dcera, která tráví prázdniny na Bali, oznámí, že se tam zamilovala a bude se vdávat, pravděpodobně skočíte na první letadlo a poletíte jí to rozmluvit. Přesně to se stalo Georgi Clooneymu a Julii Roberts v rolích šokovaných rodičů, kteří se rozhodnou zachránit svou dceru Lily před následky letní lásky. V tomto směru mají koneckonců bohaté zkušenosti.

Před devatenácti lety se po podobném vzplanutí vzali, před čtrnácti lety pochopili, že to nebyl dobrý nápad, a ukončili to dobrodružství rozvodem. Od té doby se snaží jeden druhému vyhýbat, co to jde, protože vědí, že každé jejich setkání skončí hlasitou hádkou. Teď však vyhlásili dočasné příměří, aby vysvobodili svou dceru „ze spárů“ chytrého, hezkého a podnikavého domorodce, který se živí pěstováním a prodejem mořských řas.

V přípravě rafinovaných pastí, jež mají jejich dceři sundat růžové brýle, jsou sice velmi dobří, žádná z nich však nesklapne tak, jak naplánovali. Co je ovšem horší, kulisy mořského ráje začínají probouzet vzpomínky na tu hezkou část jejich společné minulosti. A i když se brání zuby nehty, nebezpečí, že do toho znovu spadnou, doslova visí ve vzduchu. Tahle záchranná operace se zkrátka vyvíjí naprosto nečekaně.

Obsazení filmu Vstupenka do ráje

Herci Postavy
George Clooney David Cotton
Julia Roberts Georgia Cotton
Kaitlyn Dever Lily Cotton
Billie Lourd Wren Butler
Maxime Bouttier Gede
Lucas Bravo Paul

George Clooney - David Cotton

Narodil se 6. května 1961 v Lexingtonu ve státě Kentucky ve Spojených státech. Svou hereckou kariéru zahájil v televizi rolemi v seriálech jako „The Facts of Life“ a „ER“.

Clooney získal úspěch v hlavním proudu díky roli doktora Douga Rosse v seriálu „Pohotovost“ v letech 1994-1999. Za své herectví získal několik ocenění, včetně dvou Oscarů, Zlatého glóbu a čtyř cen Screen Actors Guild Awards. Clooney je také známý svou humanitární činností a politickým aktivismem, včetně snahy o zvýšení povědomí o humanitární krizi v Súdánu.

Je vášnivým podporovatelem různých charitativních organizací, například Světového potravinového programu OSN a organizace Not On Our Watch. Clooney je ženatý s právničkou Amal Clooneyovou, která se zabývá lidskými právy, a mají spolu dvě děti. Režíroval a produkoval několik kritikou oceňovaných filmů, například „Dobrou noc a hodně štěstí“ a „The Ides of March“.

Clooney je spoluzakladatelem produkční společnosti Smokehouse Pictures, která produkovala filmy jako „Argo“ a „Gravitace“. Navzdory svému úspěchu zůstává Clooney skromný, je považován za jednu z nejsympatičtějších a nejrespektovanějších osobností Hollywoodu.

Julia Roberts - Georgia Cotton

Narodila se 28. října 1967 ve Smyrně ve státě Georgia ve Spojených státech. Svou hereckou kariéru zahájila koncem 80. let 20. století malými rolemi ve filmech a televizních pořadech.

Široké uznání získala Robertsová rolí Vivian Wardové ve filmovém hitu „Pretty Woman“ v roce 1990. Za své herectví získala několik ocenění, včetně Oscara, Zlatého glóbu a tří cen Screen Actors Guild Awards. Robertsová je jednou z nejlépe placených hereček na světě a její čisté jmění přesahuje 250 milionů dolarů. Je také známá svou filantropickou činností, podporuje například organizace UNICEF, Stand Up to Cancer a boj proti AIDS.

Robertsová je od roku 2002 vdaná za kameramana Daniela Modera a mají spolu tři děti. Během své kariéry si zahrála v několika kultovních filmech, například v „Ocelových magnóliích“, „Notting Hillu“ a „Erin Brockovich“. Robertsová je také výkonnou producentkou seriálu „Homecoming“ pro Amazon Prime Video.

Kaitlyn Dever - Lily Cotton

Narodila se 21. prosince 1996 ve Phoenixu v Arizoně ve Spojených státech. Svou hereckou kariéru zahájila již v mládí, kdy účinkovala v místních divadelních představeních a reklamách.

Deverová získala široké uznání díky roli Eve Baxterové v televizním seriálu „Last Man Standing“. Uznání kritiky získala za své výkony ve filmech jako „Short Term 12“ a „Booksmart“. Dever byla nominována na několik cen, včetně Zlatého glóbu za výkon v minisérii „Unbelievable“ společnosti Netflix. Je známá svou angažovaností v sociálních a ekologických záležitostech a vyjadřuje se k otázkám, jako je změna klimatu a kontrola zbraní.

Deverová se také vyjadřuje k potřebě většího zastoupení a rozmanitosti v zábavním průmyslu. Je talentovanou zpěvačkou a hudebnicí a účinkovala na několika soundtracích a v hudebních produkcích. Deverová je známá svou pracovní morálkou a oddaností svému řemeslu a je chválena za svou profesionalitu při natáčení. Je považována za jednu z nejslibnějších mladých hereček v Hollywoodu.

Billie Lourd - Wren Butler

Narodila se 17. července 1992 v Los Angeles v Kalifornii ve Spojených státech. Je dcerou herečky Carrie Fisherové a talentového agenta Bryana Lourda. Lourdová debutovala jako herečka v hororovém komediálním seriálu Scream Queens v roce 2015.

Objevila se také ve filmech jako „Star Wars: Síla se probouzí“ a „Booksmart“. Lourd získala uznání kritiky za své účinkování v seriálu stanice FX „American Horror Story“. Je známá svým jedinečným stylem a za své módní volby byla oceněna několika publikacemi. Lourd je také talentovaná spisovatelka a napsala několik článků a esejů na témata, jako je duševní zdraví a smutek.

Otevřeně hovoří o svých vlastních bojích s úzkostí a zasazuje se o větší informovanost a pochopení problémů duševního zdraví. Lourd se aktivně zapojuje do různých charitativních organizací a podporuje kauzy, jako jsou práva zvířat a výzkum rakoviny.

Maxime Bouttier - Gede

Bouttier je sice indonéského původu, ale narodil se 22. dubna 1993 v Poitiers ve Francii. Svou kariéru v zábavním průmyslu zahájil jako model, posléze přešel k herectví.

Objevil se v několika populárních indonéských filmech. Bouttier získal za své herectví několik ocenění, včetně ceny za nejlepšího herce ve vedlejší roli na Indonesian Movie Awards 2013.

Je znám svým přirozeným talentem a je oceňován za schopnost vnést do svých výkonů hloubku a emoce.

Bouttier je aktivní na sociálních sítích. Na platformách, jako jsou Instagram a TikTok, má velké množství příznivců. Vášnivě se zajímá o módu a spolupracoval s několika módními značkami a návrháři.

Lucas Bravo - Paul

Narodil se 1. března 1988 v Nice ve Francii. Svou kariéru v zábavním průmyslu zahájil jako model a v roce 2017 přešel k herectví. Široké uznání si Bravo získal rolí Gabriela v seriálu společnosti Netflix „Emily in Paris“.

Objevil se v několika francouzských filmech, včetně „Tout là-haut“ a „La Cravate“. Bravo si za své výkony vysloužil uznání kritiky a byl chválen za svůj přirozený talent a charisma. Je známý pro svou oddanost řemeslu a herectví studoval na několika prestižních institucích.

Bravo je také talentovaný hudebník a od mládí hraje na kytaru. Je aktivní na sociálních sítích a na platformách, jako je Instagram, má velké množství sledujících. Bravo je vášnivý milovník jídla a vaření a vyjádřil zájem věnovat se v budoucnu kulinářské kariéře.

Vstupenka do ráje - podrobné informace o filmu

Že se vzali, považují oba za svou největší životní chybu. Teď však musí společnými silami udělat vše proto, aby stejnou chybu neudělala jejich dcera. George Clooney a Julia Roberts v romantické komedii Vstupenka do ráje dokazují, že i podruhé se dá vstoupit do stejné řeky, i když je to to poslední, co byste chtěli udělat.

Vstupenka do ráje znamená pro oba herce po mnoha letech návrat k žánru romantické komedie. „Ne, že bych se tomu žánru záměrně vyhýbala, ale čekala jsem, až budu mít tak skvělý scénář, jako byl Notting Hill, nebo si užiju tolik zábavy jako u Svatby mého nejlepšího přítele. Teď jsem se dočkala a navíc mám jako bonus George Clooneyho,“ vysvětluje Julia Roberts.

V posledních letech je romantických komedií velkých studií stále méně. Tento žánr, jehož počátky sahají až do 30. let 20. století, kdy vznikla tzv. screwball komedie, se vyvíjel a vzkvétal až do roku 2000. Brzy poté se však romantické komedie pomalu vytratily z velkých pláten.

Režisér Ol Parker však měl pocit, že naše globální kolektivní zkušenost posledních let zanechala v divácích touhu po znovuzrození romantických komedií. „Když udeřila pandemie, věci, které jsem v té době psal, mi najednou připadaly naprosto irelevantní,“ říká Parker. „Svět se úplně změnil. Přemýšlel jsem o tom, co bych chtěl psát a na čem bych chtěl pracovat dál, a přistál jsem na tom, že napíšu něco, co lidi potěší - něco radostného a optimistického. Romantické komedie sdružují velké množství diváků, kteří se společně smějí jeden druhému, a to mi po několika těžkých letech přišlo jako krásná věc, kterou bychom mohli přenést na velké plátno.“

Parker brzy poobědval s producentkou Sarah Harveyovou, která mu předložila příběh inspirovaný zážitky její rozvedené kamarádky. „Když mluvila, něco ve mně zapadlo a já si pomyslel: 'Vím, o čem to je, vím, jakým směrem by se to mělo ubírat,'“ říká Parker. „A měli by v tom hrát George Clooney a Julia Robertsová.“

Film se soustředil na dávno rozvedený pár, který ve snaze zabránit impulzivnímu sňatku své dcery zjistí, že jiskra, která před desítkami let zažehla jejich vlastní vztah, možná přece jen není úplně vyhaslá. Harvey, který s Parkerem dříve spolupracoval na filmu Báječný hotel Marigold, byl nadšený, že se příběh rozjel.

„Chtěli jsme s Olem zase na něčem společně pracovat,“ říká Harvey. „Takže poté, co jsme společně přišli na tenhle nápad, jsme se spojili se scenáristou Danielem Pipskim, kterého jsme oba znali, a jakmile jsme měli scénář v dobré kondici, odnesli jsme ho do Working Title a pak ho nabídli studiu Universal.“

V devadesátých letech a v roce 2000 byla společnost Working Title zodpovědná za nejkultovnější romantické komedie té doby, jako byly například Čtyři svatby a jeden pohřeb, Notting Hill, Deník Bridget Jonesové nebo Love Actually. Žádná společnost se pro tento projekt nehodila lépe.

„Lístek do ráje je pro společnost Working Title filmem, který ji nakopne,“ říká spolupředseda představenstva společnosti Working Title Tim Bevan. „Romantické komedie na nějakou dobu tak trochu vyšly z módy, a když nám Ol a Sarah tento film nabídli, řekli jsme si: 'Ano, tohle je něco, co jsme už dlouho neviděli, a stojí za to se k tomu vrátit, protože máme pocit, že pro tento druh filmu existuje velké publikum.' V poslední době vznikla spousta romantických komedií s menším rozpočtem pro streamery, ale často kvalita scénáře, režie a hereckých výkonů neodpovídá tomu, co si z romantických komedií pamatujeme. Měli jsme pocit, že s našimi zkušenostmi, Olovými znalostmi a doufejme, že získáme dva skvělé herce a samotný materiál, máme docela dobrou šanci přinést něco opravdu výjimečného.“

Pro spoluscenáristy Parkera a Pipskiho zůstala při tvorbě scénáře ústřední jedna myšlenka. „Když jsem o tom mluvil s Danem, řekl jsem mu citát, který jsem si zapamatoval a který říká: 'Opakem lásky není nenávist, ale lhostejnost,'“ říká Parker. „A způsob, jakým jsme napsali naše dva hlavní hrdiny, byl takový, že u nich nikdy nedochází k lhostejnosti. Pořád jsou na sebe naštvaní a jejich energie nechuti vůči sobě je stále vášnivá. Kdežto když vášeň odezní, tehdy odezní i láska. Když jsme film předkládali společnosti Universal, řekli jsme, že by měl působit jako pokračování filmu, který nikdy nebyl natočen. Měl by to být pár, který už jako pár uznáváme.“

George Clooney a Julia Robertsová byli tím párem, na který Parker a Pipski mysleli po celou dobu psaní scénáře. Přestože se tyto dvě hvězdy společně objevily jen v několika filmech - Zpověď nebezpečné mysli, který Clooney režíroval, Peněžní monstrum a Ocean's 11 a 12 - jejich společná chemie na plátně je nepopiratelná a nezapomenutelná.   V první verzi scénáře se jejich postavy jmenovaly Julius a Georgia, což byla poklona oběma držitelům Oscara.

Když byl scénář dokončen, poslali ho tvůrci filmu Clooneymu i Robertsové. „Obecně platí, že když posíláte herci scénář, nikdy byste se neměli zmiňovat o jiném herci, o kterého usilujete jako o kostyméra, pro případ, že byste ho nezískali,“ říká Parker. „Ale v tomto případě jsem napsal každému z nich a řekl jim, že si to představuji s oběma. Bylo mi prostě jasné, že kdyby to nebyli oni, tak to sotva existuje. Neměla jsem žádný plán B.“

Bevan poznamenává, že když se svým týmem dává dohromady film, je velmi vzácné, aby byl napsán pro dvě nejslavnější filmové hvězdy na světě. „Ještě vzácnější je, když ty dvě filmové hvězdy souhlasí, že do toho půjdou, ale z různých důvodů se to sešlo,“ říká Bevan. „Pokud se chystáte natočit romantickou komedii, mít dva z nejlepších herců na světě, kteří budou hrát dvě hlavní role, je docela dobrý začátek. Znají se tak dobře, je jim spolu dobře a jsou spolu velmi zábavní. Dokázali jsme využít velmi žoviální vztah a energii mezi nimi.“

Přestože je film v zásadě komedií, dotýká se hlubších, univerzálních témat lásky, lítosti a složitých emocí spojených s výchovou dětí, které dělají první skutečné kroky do dospělosti. Na rozdíl od většiny romantických komedií, které jsou primárně o lidech kolem dvacítky nebo třicítky, zkoumá Lístek do ráje lásku ve všech jejích podobách optikou zralého člověka.

„Právě teď se nacházíme ve světě, kde lidé chtějí vidět něco zábavného a uklidňujícího,“ říká Bevan. „Romantické komedie mají v sobě trochu předvídatelnosti, ale nečekané na tomto filmu je to, že v něm jsou různé vztahy v rodině a emoce uvnitř rodiny, které diváky dojmou.“

Tvůrci pokračovali ve vývoji scénáře a dokončování obsazení a zároveň vymýšleli strategii, kde film nejlépe natočit. Na Bali v té době nebylo možné natáčet kvůli COVID-19, a tak se tvůrci rozhodli najít optimální lokace v Austrálii, která je domovem producentky Deborah Balderstone, jež s Working Title dlouhodobě spolupracuje.

„Byla to pro nás docela vhodná doba pro natáčení tohoto filmu, protože v Austrálii bylo v té době velmi omezené množství COVID-19,“ říká Balderstone. „Měli jsme také fantastické daňové pobídky, a to jak federální slevu, tak státní slevu, takže to pomohlo. Největší výzvou bylo právě schválení termínů produkce, ale měli jsme štěstí, že jsme si udrželi fantastický místní štáb, zatímco jsme čekali, až se termíny ustálí.“ Později, jakmile se omezení COVID na Bali uvolnila, mohla tam produkce natáčet kulisy s talentovaným balijským štábem.

Když se začalo natáčet u pobřeží australského Queenslandu na ostrovech Whitsunday, Clooney a Robertsová okamžitě dokázali, proč jsou jedinými dvěma lidmi, kteří mohou hrát tuto rozvedenou dvojici. „Na Georgovi a Julii je nádherné, kromě toho, že jsou géniové v tom, co dělají, že jsme je viděli na plátně a že jsou tak dobří přátelé i mimo něj,“ říká Parker. „Každý je má rád a ví to o nich. Takže jako diváci prostě cítíme, že jsou pár už léta a rozumíme jim jako páru, což těmto novým postavám přináší tuto historii a autenticitu. Můžete se snažit napsat sebelepší scénář, zasadit ho na krásné místo a doufat, že kameru nasměrujete správným směrem, ale nakonec to bude stát a padat na chemii dvou hlavních představitelů, a v případě George a Julie je jejich chemie bezkonkurenční. To byl pro mě největší dar - mohli jsme prostě zapnout kameru a jít z cesty.“

Ve skutečnosti obě hvězdy před začátkem natáčení ani oficiálně nezkoušely. „George a Julia každý den přicházeli s tím, čemu říkáme bokovky, což je scéna, kterou budeme ten den natáčet,“ říká Bevan. „Když jsme poprvé projížděli nějakou scénu, prostě ji přečetli. Pak odložili strany a téměř vždy jsme šli rovnou na záběr a téměř nikdy jsme nedělali více než tři záběry, protože věděli, že svěžest těchto replik se projeví jen tehdy, když je to opravdu čerstvé. Byla to absolutní mistrovská třída komediálního herectví.“

Romantické komedie, často označované jako „rom-com“, jsou oblíbeným žánrem filmů a televizních pořadů, které se obvykle točí kolem romantického vztahu dvou postav. Často obsahují odlehčený humor a situace, stejně jako témata lásky, vztahů a sebepoznání.

Nejlepší romantické filmy všech dob není možné jednoznačně určit, jsou otázkou osobního názoru, protože různí lidé mají různé preference, pokud jde o typ romantiky, která je pro ně přitažlivá. Zde jsou však některé z nejoblíbenějších romantických filmů, napříč různými epochami a styly, které si získaly srdce diváků po celém světě...

  • „Casablanca“ (1942): Tento klasický film z období druhé světové války vypráví příběh cynického emigranta (Humphrey Bogart), který se zamiluje do své bývalé milenky (Ingrid Bergmanová), jež u něj hledá pomoc, aby mohla se svým manželem uprchnout ze země.
  • „Gone with the Wind“ (1939): toto epické drama z občanské války sleduje bouřlivý románek mezi tvrdohlavou jižanskou kráskou (Vivien Leigh) a temperamentním tulákem (Clark Gable).
  • „Zápisník jedné lásky“ (2004): Romantické drama natočené podle bestselleru Nicholase Sparkse představuje rozsáhlý milostný příběh mezi chudým, ale vášnivým mladým mužem (Ryan Gosling) a bohatou mladou ženou (Rachel McAdams) ve 40. letech 20. století.
  • „Titanic“ (1997): Epický katastrofický film vypráví tragický příběh mladé aristokratky (Kate Winslet), která se na palubě ztroskotané lodi zamiluje do chudého umělce (Leonardo DiCaprio)
  • „Před východem slunce“ (1995): Nezávislý film sleduje náhodné setkání a romantické spojení mezi mladým Američanem (Ethan Hawke) a Francouzkou (Julie Delpy) během cesty vlakem do Vídně.
  • „Romeo a Julie“ (1968): Nadčasová tragédie podle Shakespearovy hry sleduje nešťastný románek dvou mladých milenců (Olivia Hussey a Leonard Whiting) ze znepřátelených rodin.
  • „Princezna nevěsta“ (1987): Rozmarné pohádkové dobrodružství s hrdinskou romancí mezi mladou ženou (Robin Wright) a farmářem (Cary Elwes), který ji musí zachránit před zlým princem.
  • „ Hvězdy nám nepřály “ (2014): Emotivní drama natočené podle bestselleru Johna Greena sleduje příběh lásky dvou teenagerů (Shailene Woodley a Ansel Elgort), kteří se setkávají v podpůrné skupině pro boj s rakovinou... Romantických hitů jsou další desítky, každá generace má své.

Video
Video se připravuje ...

Trailer filmu Vstupenka do ráje CinemArt

Fotogalerie
13 fotografií