Festival, který je domácí rockovou přehlídkou pod širým nebem s nejdelší tradicí, letos organizátoři věnovali obětem invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do tehdejšího Československa. Symbolicky jej proto zahájily písně Karla Kryla, které vznikly právě před čtyřmi desítkami let.

Ještě před zahájením programu do areálu Na Bojišti podle pořadatelů přišly asi čtyři tisícovky lidí. Krylovy písně očividně zůstávají aktuální i pro mnoho současných posluchačů; řada lidí v publiku spolu s kapelou zpívala refrény Krylových písní a po závěrečném hitu Anděl nechtěla muzikanty pustit ze scény.

Čtyřicáté výročí invaze připomenou i další interpreti a různé festivalové happeningy. "Je to podstatné datum, neboť nebýt roku 1968, nebýt následné normalizace a především Charty 77, která ta léta 'rozsvítila', nebylo by pravděpodobně ani undergroundu a nebylo by ani tohoto festivalu," řekl zakladatel přehlídky Martin Věchet. "Hudební a umělecké kořeny tohoto festivalu sahají až do 60. let a jejich paprsky se dotýkají celé té magické atmosféry, která tady panuje," prohlásil.

Pořadatelé nevyloučili ani možnou účast bývalého prezidenta Václava Havla, který patří k příznivcům a pravidelným návštěvníkům festivalu.

Zahraniční hvězdy

Návštěvníci se naopak nedočkají avizované hlavní hvězdy festivalu, jamajského zpěváka Stephena Marleyho. Syn zesnulého Boba Marleyho, který patřil k největším legendám stylu reggae, se zranil během svého evropského turné, a účast proto ze zdravotních důvodů odřekl. Náhradou bude vystoupení rodinného orchestru nazvaného Carlos De Nicaragua Y Familia. Festival letos navštíví také francouzský herec Pierre Brice, někdejší představitel filmového indiánského náčelníka Vinnetoua.

Čtěte také:

Zlatý slavík dělal "Vinnetouovi" taxikáře

Gott si zazpívá s Vinnetouem