Spojuje vás kromě hudby se znojemským festivalem ještě něco jiného? Proč jste se stal jeho patronem?

Patronem jsem se stal proto, že jsem byl osloven prezidentem a organizátorem festivalu Jiřím Ludvíkem, a také proto, že se mi líbil entuziasmus, s jakým do toho zakladatelé festivalu a jeho organizátoři šli. Byť to bylo ze začátku velmi složité a smekám před nimi klobouk, protože založit tak velký festival není snadné. Jsem opravdu moc rád, že mám tu čest být patronem tohoto jedinečného festivalu. A jsem moc rád, že mám příležitost každý rok do Znojma jet. A jsem taky rád, že mohu s ostatními ochutnávat zdejší víno, které je opravdu výborné. Tento festival je vlastně velice zvláštní nejen prostředím, ve kterém se koncerty konají, ale také tím, že je spojený s vínem. To jsem nikde na světě neviděl. Před třemi týdny jsem byl na festivalu v Colmaru v Alsasku, v úžasné vinné oblasti ve Francii na hranicích s Německem. Tam o vínu ve spojení s hudebním festivalem ani památka, tak jsem si říkal, že mají co dohánět. Znojemský festival vínem žije a žije i hudbou, a to je krásné.

Hudba znojemského festivalu je už tradičně spjata s kvalitním vínem uznávaných vinařů Znojemska. O vás se říká, že jste velkým milovníkem vín a dokonce jste si založil vlastní vinný sklípek. Jaká vína z nabídky, která se na festivalu prezentují, upřednostňujete? Dáváte přednost červeným nebo bílým vínům? Suchým nebo sladkým?

To je těžká odpověď. Když je víno suché, neznamená, že nechutná sladce. Já si myslím, že jsou různé příležitosti pro různá vína, proto je potřeba ve sklípku mít co nejvíc druhů, aby bylo z čeho vybírat. Dřív jsem hodně pil červená vína, teď nejen já, ale i zbytek světa začíná přecházet na vína bílá. Konzumace bílých vín opravdu rapidně stoupá a myslím si, že v Česku přece jenom není tolik sluníčka pro červená vína a bílá jsou pro Českou republiku, tedy především pro jižní Moravu, o něco typičtější. Já jsem letos vlastně zatím pil jenom bílá vína. Tady na festivalu jsem zkoušel vína z vinařství Kořínek, Lechovice a samozřejmě mého oblíbence Standy Mádla. Hodně dobré je tu Rulandské nebo Sauvignon. Moc rád mám Pálavu. Vín a jejich odrůd, které mám rád, je hodně a u každého vinaře i ten Müller Thurgau nebo třeba Sauvignon chutná jinak a je velmi těžké posoudit, které je nejlepší.

Jezdíte často ochutnávat víno na jižní Moravu do vinných sklepů? Máte nějakého "svého" vinaře?

Hrozně rád mám právě vína od Standy Mádla. A když jsem ve Znojmě, tak chodím ochutnávat víno do různých sklepů. Ochutnávání je úžasná věc, a to nejenom ve Znojmě, ale třeba i v již zmiňované Francii. Tam neochutnávají víno ve sklípcích jako tady, ale ve stodolách, což je taková zajímavost. Dokonce ani nevím, jestli tam sklípky mají. Když se projíždí vesničkami, tak tam nejdete jedno vinařství vedle druhého a můžete zavítat přímo k nim do stodoly a ochutnávat jejich vína. To je opravdu úžasná věc.

Jaké je podle vás obecné povědomí o českém vínu v zahraničí?

V zahraničí piji zahraniční víno, takže se k tomu můžu těžko vyjádřit. Obecné povědomí v zahraničí je podle mého názoru především o českém pivu, a když víno, tak především naše bílé je ve světě hodně známé. Ale snad se situace zlepšuje. Naše vína jsou, pokud vím, velmi úspěšná v zahraničních soutěžích.

Všiml jste si, jestli a případně jak v zahraničí funguje nějaká propagace vín? Jak jsou tamní vína prezentována?

K této otázce se asi nebudu schopen fundovaně vyjádřit. Když jezdím do Francie, Portugalska nebo do Španělska, tak si obvykle vybírám v obchodě nebo v restauraci nějaké místní víno. Nevím, jestli tam existuje nějaká instituce jako třeba tady u nás Vinařský fond, který vinařům pomáhá. Prima je, že v restauracích mají svá vlastní místní vína, které je možné ochutnat a vyzkoušet.

Další informace o zálibě ve víně Pavla Šporcla najdete zde a zde.