Populární slovenský herec a komik promlouvá ze záhrobí díky umělé inteligenci a tzv. »deepfake« technologii.

„Moji milí Slováci, to jsem já, Julo. Vrátil jsem se, abych vás povzbudil...“ Touto větou začíná vánoční přání, které se objevilo na obrazovkách slovenských televizí.

V reklamě není Július jen slyšet, ale přímo na diváka mluví z knihy. Do slov se přesně strefuje jeho pověstný knír. „Když jsem slyšela tátův hlas, měla jsem husí kůži. Bylo to k nerozeznání od skutečných nahrávek,“ svěřila se hercova dcera Lucia Molnár Satinská (36). Do poslední chvíle nevěřila, že něco takového může vůbec fungovat.

Umělá inteligence se musela naučit slovenštinu, aby mohla zpracovat velké množství Satinského nahrávek. „Na to, aby měl výsledek správný výraz, emoci a dynamiku, je potřebný podkladový hlas, který pak umělá inteligence zabarví. Všechny tyto ingredience dodal herec Michal Hudák,“ prozradila Dáša Juríková ze Slovenské spořitelny, pro kterou vánoční reklama vznikla.

Co je deepfake?

Deepfake je název pro technologie umělé inteligence, která má vytvářet falešná videa a fotky, jež mají tvořit dojem pravosti.

Novinkám se bránil

Hercova dcera také prozradila, že její táta měl přitom k moderním technologiím velmi konzervativní až negativní vztah. „Na počítači začal psát, až když ho používali všichni v jeho okolí. Nejradši měl pero a papír, později psací stroj. Inovace mu však imponovaly, časem začal faxovat a na sklonku života poslal i několik e-mailů,“ řekla Lucia s úsměvem při vzpomínce na otce.

 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Lasica a Satinský byla pekelná kombinace, říká filmový kritik Jiří Marek

Fotogalerie
44 fotografií