Rodina a blízcí podle režisérovy asistentky Míly Řádové (69) splní přání zesnulého a veřejný pohřeb mu organizovat nebudou.

Menzel měl o posledních věcech člověka ještě před osmdesátkou jasno. „Smrti se nebojím. Až budu cítit, že jsem špatný, tak chci umřít. Nechci být na obtíž. A nechci pohřeb. Mám jenom strach, aby to nebylo dlouhý, blbý umírání...“ prohlásil režisér v jednom z posledních rozhovorů. Dělal ho s ním Miloš Zapletal do knihy Nesmrtelní. Dnes, kdy víme, jak krutě Menzela zasáhl meningokok, z jeho dávných slov mrazí.

Autor nesmrtelných filmů jako Vesničko má středisková, Na samotě u lesa či Slavnosti sněženek měl jasno i o tom, kde má jednou spočinout jeho popel. „Pak bych rád, aby ho jednou moje žena odvezla do Španělska, kam jezdíme každé prázdniny, a aby ho tam rozsypala. Máme to místo moc rádi a vlastně tam budu s holkama pořád,“ určil režisér, co se má po jeho smrti stát.

VIDEO: Než zemřel, stihl si zahrát v posledním filmu! Podívejte se na ukázku Tlumočníka!

Video
Video se připravuje ...

Než upadl do kómatu, stihl natočit poslední film! Menzelův Tlumočník má první ukázku! Bioscop

Ve španělštině byl i kus statusu, jímž Olga v neděli pozdě večer oznamovala světu skon svého chotě. Pasáž začínající slovy „Todos los seres, todos los acontecimientos de tu vida esta ahi, porque tu los has convocado“ vzápětí pro všechny přeložila i do češtiny: „Všechny bytosti a všechny vaše činy jsou tu, protože jste je svolali. Je jen na vás, jak s nimi naložíte. Vzpomínky už nám nikdo nevezme.“

VIDEO: Nejdojemnější video: Olga zveřejnila poslední záběry Jiřího Menzela (†82).

Video
Video se připravuje ...

Nejdojemnější video: Olga zveřejnila poslední záběry Jiřího Menzela (†82). Instagram

Fotogalerie
96 fotografií