Na poplach jeho syn Martin bil už v pondělí večer. „Táta se nachází v kritickém stavu v nemocnici v Motole na koronární jednotce po náhlé srdeční příhodě. Prosíme jeho přátele a příznivce, aby mu v této těžké chvíli drželi všechny palce, aby i tuto chvíli s vaší pomocí těžkou situaci překonal,“ řekl v pondělí Blesku s tím, že i přes všechnu snahu Kostelkovi lékaři dávají několik hodin či dní života. Vše totiž zkomplikoval oboustranný zápal plic. Svůj zhoršující se stav naštěstí herec už nevnímal. 

Kostelka patřil k nejobsazovanějším českým hercům 20. století, byť se jednalo většinou o role drobné a epizodní. S oblibou jej obsazoval třeba Václav Vorlíček, nechyběl snad v žádném jeho filmu. Hlavní roli měl Kostelka jen jednu – v dramatu Pavla Juráčka Případ pro začínajícího kata – a byl na ni jaksepatří hrdý. Pro děti však byl řadu let zejména dědečkem Lubinem v Kouzelné školce, výrazná byla i jeho role v seriálu Ranč U zelené sedmy. 

Poslední velký rozhovor poskytl právě Blesku o svých devadesátinách. Mimo jiné si posteskl, že nikdy nenašel tu pravou ženu, ale přesto si z nevydařeného manželství odnesl syna Martina, kterého jeho žena odmítla vychovávat. Ten byl největší radostí jeho života. „Vybral si obor chirurgie. Dva roky byl na Vinohradech a pak šel na dětskou kardiochirurgii na kliniku do Motola. V Motole vyrostl ve výborného lékaře, pak si jej vybrali do Anglie, jednoho jediného z Česka, pak byl ještě rok v americkém Bostonu v harvardské nemocnici. Nabízeli mu tam i místo, ale on nechtěl být daleko od rodiny. Až přijeli Němci, kteří otvírali novou nemocnici, že ať jim to dá všechno dohromady. Měl tam být tři roky – a už je tam přes dvacet let. Vede si skvěle. Ten se mi vydařil jako nic v životě,“ radoval se herec...

Podívejte se na videa s Lubomírem Kostelkou:

Video
Video se připravuje ...

Kostelka dnes slaví 90! Už tři roky nemám ženskou! Teď už budu žít sám! Petr Macek, Jan Jedlička

Video
Video se připravuje ...

Kostelka alias děda Lubin z Kouzelné školy: Přišel jsem o jedno oko! Petr Macek, Jan Jedlička

Video
Video se připravuje ...

Lubomír Kostelka na prahu 90 let: Překonal obří zdravotní potíže! Jaké? Petr Macek, Jan Jedlička

Video
Video se připravuje ...

Legendární Lubomír Kostelka oslaví 90: Ukázal svůj zrekonstruovaný statek! Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
30 fotografií