Při psaní scénáře ke komiksové komedii Vorlíček chtěl, aby hrál Voska hlavní roli, a přidal se tak k Daně Medřické a mladičké sexbombě Olince Schoberové. Jenže hvězda Městských divadel pražských se zdráhala... "Přečetl si scénář a požádal mě o schůzku. Nutno říci, že mi připadal malinko nafoukaný, hlavně když se dozvěděl, kdo má hrát titulní Jessii. Svěřil jsem mu totiž, že na tu roli mám vyhlídnutou dívku, která sice není vyškolená herečka, ale je přesná typově, přirozeně se pohybuje a hlavně – ve filmu nemluví. A on reagoval ve stylu, že není jen tak ledajaký herec, že hraje v divadle ty největší role a že se nepostaví vedle jen tak někoho. Když jsem dodal, že ta dívka je civilním povoláním prodavačka u Rotta, kde tehdy Olinka Schoberová skutečně pracovala, úplně se zděsil a že to tedy vůbec nepřichází v úvahu, ať s ním nepočítám," prozradil Vorlíček ve svém životopisu Pane, vy jste režisér.

Tady ho Vorlíček ještě přemlouval, a natočil se slavným hercem zkoušku. Jenže prý dopadla velmi špatně. "Pan Voska sice hrál anglické gentlemany v komediích na divadle, ale před kamerou se najednou začal všelijak pitvořit. Vyšlo najevo, že neví, v čem tkví komika ve filmu. Na divadle mu to možná procházelo, tam byl dál od diváků, ale tady to nešlo," vzpomíná Vorlíček s tím, že herce musel z filmu vyhodit.

"Dali jsme si další schůzku, na kterou jsem šel s těžkou hlavou, protože jsem nevěděl, jak mu mám říct, že to hrát nemůže. Přece jen jsem byl začínající režisér, a on velký pan Voska! Naštěstí mě vysvobodil on sám. Řekl mi: „Pane režisére, já se na to necítím, já bych vám to zkazil.“ Musím přiznat, že se mi dost ulevilo, jakkoliv mi bylo žinantní dát padáka zkušenému herci," dodává slavný tvůrce, který nakonec do komedie obsadil Jiřího Sováka.  Film se s oblibou hraje dodnes.

Voska se poté objevil třeba v detektivce Noc klavíristy nebo v jednom z 30 případů majora Zemana.

VIDEO: Václav Vorlíček pokřtil svou biografii: Vzpomíná, jak ho zlobil Menšík!

Video
Video se připravuje ...

Václav Vorlíček pokřtil svou biografii: Vzpomíná, jak ho zlobil Menšík! David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
18 fotografií