Bydlet jen pár metrů od Václavského náměstí? Vypadá to jako idylka. A taky ještě dva roky zpět byla. Jenže pak si jeden z bytů pořídilaKarolína Plíšková, začala ho společně se svým manželem Michalem Hrdličkou (29) pronajímat a pro sousedy se z poklidného soužití stal horor! Zhruba 160 m2 velký byt je totiž nabízen jako hotelový pokoj. A protože ho tenistka inzeruje na síti Airbnb, kterou využívají převážně mladí lidé, projevuje se to na klientele. V drtivé většině případů tak jde o skupiny zahraničních turistů, kteří přijeli do Prahy jen za zábavou a vidinou levného alkoholu!

„Je to hrůza! Oni sem jezdí hlavně na víkendy a pořád křičí. Takže v pátek, sobotu a neděli mě neustále budí. Hlavně přes léto to bylo katastrofické, to měli pořád otevřená okna na pavlač…“ popisuje soužití sousedka Marta, jež v domě i uklízí. „Je tu po nich neustále nepořádek. Už asi 14 dní se jim před dveřmi válí taška plná lahví,“ ukazuje.

Hlavním problémem prý je, že se pokoj pronajímá velkým skupinám hostů, kteří se po opití nedají uhlídat. „Dvanáct lidí je oficiálně maximum, ale podle svědků jich tam bylo i dvacet! Navíc to jsou kluci, co chlastají od rána do večera. Mají jen dvoje klíče, ale z baru se vracejí postupně. Takže pak v noci kopou do dveří, na všechny zvoní a ničí nám tady společné prostory,“ říká další nájemnice Markéta.

Společenství vlastníků jednotek (SVJ) se s Plíškovou či Hrdličku několikrát pokoušelo zkontaktovat, ovšem prý pokaždé bez odezvy. „Psali jsme spoustu stížností, ale vůbec nereagují. Navíc paní Plíšková tady vůbec není a pan Hrdlička tu byl snad jednou… Sousedi, kteří bydlí nejblíže, už jsou ale fakt zoufalí. Přes den nemají klid, v noci nemají klid, nikdo s tím nic nedělá, všem je to jedno a Plíšková s Hrdličkou se k tomu nepostaví čelem,“ štve paní Markétu.

Další se zase pozastavují nad tím, proč to Karolína s Michalem vůbec dělají. Plíšková si totiž tenisem vydělala 297 milionů korun. A teď místo běžného dlouhodobého pronájmu slušným lidem byt půjčuje turistům, aby na něm vyrýžovala o pár tisíc více… „Mají to zapotřebí? Já bych jim přála, ať se sem nastěhují a vyzkouší si tu žít!“ vzkazuje paní Marta.

Co je Airbnb?

Airbnb je webová služba, která zprostředkovává ubytování. Začala na bázi sdílené ekonomiky, kdy lidé nabízeli ostatním ke krátkodobému pronájmu například svůj volný pokoj. Tehdy si Airbnb získalo velkou popularitu především mezi mladými, a to kvůli výrazně nižším cenám oproti běžným hotelům. Postupem času se však ze služby stal komerční gigant, přes nějž se jen v Česku nabízí více než 16 tisíc ubytovacích míst.

Fotogalerie
13 fotografií