Muži pro ni znamenali spíše než potěšení pragmatický posun, kamkoliv zrovna potřebovala. Hugo Haas (†67) z ní učinil svou sekretářku, hospodyni, milenku a dal jí příležitosti před kamerou.

První manžel, malíř Zdeněk Tůma, kvůli ní spáchal sebevraždu, protože mu byla nevěrná s hercem Vladimírem Šmeralem (†78). Ten byl zřejmě i její životní láskou, ale neopětovanou. Muž, jehož dítě čekala (holčička se bohužel narodila mrtvá), ji po válce, kdy čelila obvinění z kolaborace, zapřel.

Účelově se tedy vdala za pilota RAF Josefa Komárka, díky němuž získala britské občanství a mohla z komunistického Československa odjet. V Anglii následovalo další krátké manželství s podnikatelem Geoffreym, který ji sice finančně zabezpečil, ale zacházel s ní jako se svým vlastnictvím. To se Mandlové pochopitelně nelíbilo. Pak poznala jeho kamaráda, módního návrháře Bena Pearsona. Padli si do noty, a přestože byl homosexuál, v roce 1954 se vzali.

Mandlovou zmiňuje mimo jiné vdova po slavném režisérovi Otakaru Vávrovi (†100) Jitka Němcová (67). Vávra prý herečkám nikdy nesliboval role takzvaně přes postel, neměl to zapotřebí. „Všechny potřebovaly spíše jeho,“ říká Němcová. Právě s Mandlovou si však Vávra postelové dobrodružství přece jen prožil. „Ovšem říkal, že to bylo ze slušnosti, protože už spolu dlouho pracovali,“ směje se režisérka.

Fotogalerie
16 fotografií