„Jirko, věř doktorům a začni okamžitě zase žít! Neupínej se jen na svůj hlas, mluvit budeš. Určitě máš před sebou dlouhé krásné roky. S dítětem a mladou ženou. Spolu to zvládnete,“ stojí ve vzkazu, který známému herci posílá prostřednictvím Blesku čtenář Antonín Březa (78) z brněnské Lesné. Sám totiž prodělal navlas stejnou operaci jako teď Pomeje. A žije po ní s takzvaným slavíkem v krku spokojeně už dlouhých 28 let!

V padesáti zničehonic ochraptěl. „Dostal jsem prášky, ale zanedlouho mi našli rakovinu hlasivek a hrtanu. Rychlá operace byla nezbytná. Trvala pět hodin,“ vzpomněl na osudové chvíle tehdejší mistr a dispečer firmy na elektrosoučástky.

Lékaři panu Březovi odstranili hlasivky i hrtan. Nepromluvil ani slovo devět let, než se do Česka začala ze Švédska dovážet umělá hlasivka. „Pan doktor mi ji voperoval. A já začal s hlasovou protézou okamžitě mluvit!“ svěřil Blesku.

A kdyby jen mluvit! Nezlomný a vitální stařík z Brna se rozhodl nalít herci trochu optimismu do žil. „Žiji krásným životem i stářím. A Jirka Pomeje teď musí hned začít něco dělat a nepřemýšlet nad tím, co ho postihlo,“ řekl pan Březa.

„Hlavní roli sehraje tak jako v mém případě žena. Musí být silná a musí stát při něm,“ apeloval na hercovu manželku Andreu (29) pan Březa. Až po operaci Antonín se svou paní Věrou procestovali celou Evropu.

Dokonce se poprvé podívali k moři. „I když jsem měl zakázáno koupání, poslal jsem lékařům snímek, jak skáču do vody. Stačilo si jen vývod ucpat...,“ dodal pan Březa se smíchem.

Lék? Ihned něco dělat! Zn.: Cokoliv

Pana Březu zachránila od depresí činorodost. Pár dní po operaci pomáhal lékařům na oddělení stloukat a šroubovat nábytek a poličky. Při cestách na nepříjemné pooperační ozařování odmítl sanitku a jezdil městskou dopravou. Doma začal ihned šít – spravoval zipy, kabely, bundy, kalhoty.

Pak šil jako invalidní důchodce i pro profesionální firmu povlečení nebo polštáře. „Důležité bylo nepřemýšlet a něco dělat. Cokoliv. Hned. Bezpodmínečně a bez výmluv,“ tvrdí nezlomný a vitální stařík.

„Pojedu na chatu za Brno, budu tam zase pracovat a jako vždy pomáhat i sousedům,“ plánuje. A pokud prý bude Jiří Pomeje se svou rodinou chtít, jsou k němu srdečně zváni na grilovačku!

VIDEO: Jiří Pomeje je po operaci: Jak dopadla? Přišel o hrtan a hlasivky!

Video
Video se připravuje ...

Jiří Pomeje je po operaci: Jak dopadla? Přišel o hrtan a hlasivky! Tereza Kühnelová

Fotogalerie
52 fotografií