Když se k Jaroslavu Těšínskému doneslo, co všechno po odebrání hlasů Tomáši Ortelovi visí ve vzduchu, rozhodl se vydat oficiální prohlášení, o které ho členové kapely Kabát požádali s tím, že pokud bude přesvědčivé a vysvětlí se jím počínání organizátorů Českého slavíka, svého Zlatého slavíka si nechají a nevrátí ho.

„Každá anketa má svá pravidla a je tomu tak i u Slavíka. Tato pravidla jsou zveřejněná, každý fanoušek se s nimi může seznámit a zapojením do hlasování s nimi vyslovuje souhlas. Organizátor má podle nich právo zasáhnout, pokud s využitím sociálních sítí dojde k organizovanému hlasování na podporu určitého subjektu, a to nad určitou mez, která je v pravidlech popsaná (například výzva typu: Pokud nás máte rádi, pošlete nám hlas, je přípustná),“ stojí na začátku prohlášení. 

Fotogalerie: ČESKÝ SLAVÍK 2017: CO JSTE V TELEVIZI …
161 fotografií

„Porušení pravidel organizátor spatřuje v široce sdíleném profilu Tomáš Ortel Českým slavíkem, kde jsou konkrétní výzvy, co se týká organizace takové akce, včetně výzvy, aby jednotlivci hlasovali z více mobilů, nebo koho nemají dávat na druhou a třetí pozici. Podle údajů na tomto profilu bylo takto osloveno více než 50 000 adresátů. Takovou akci organizátor jednoznačně vyhodnotil nejen jako porušení pravidel, ale jako nefér i vůči fanouškům ostatních interpretů a skupin, kteří dodržují pravidla a podobné akce neorganizují. Kdybychom toto připustili, změní se hlasování do ankety v souboj fanklubů, který z nich dokáže různými akcemi sehnat větší počet hlasů,“ uvedla Musica Bohemica.

VIDEO: Jaroslav Těšínský promluvil o kauze s hlasy Tomáše Ortela.

Video
Video se připravuje ...

Jaroslav Těšínský – šéf pořadatelské agentury Českého slavíka Blesk TV

„Podle pravidel máme možnost daný subjekt buď úplně vyřadit, nebo odebrat část hlasů. Protože zjistit přesný počet hlasů, které přišly na základě této organizované akce, není samozřejmě možné, rozhodli jsme se započíst v tomto případě stejný počet hlasů jako v loňském roce, kdy podobné porušení pravidel nebylo zjištěno. Toto řešení považujeme za spravedlivé. Odpovědnost za toto rozhodnutí nese jednoznačně pořadatel. Z porušení pravidel v žádném případě neobviňujeme skupinu Ortel, ani jakoukoli konkrétní osobu. Vzhledem k anonymitě sociálních sítí to mohl být prakticky kdokoli. Hypotetické umístění interpretů, u kterých byl při hlasování zjištěn nesoulad s pravidly, nekomentujeme,“ zní na konci prohlášení, které kapela Kabát, samozřejmě, obdržela.

Avšak ani tento dopis nezměnil názor členů oblíbené kapely. Po několikahodinovém zvažování situace se členové skupiny rozhodli, že Zlatého slavíka vrátí. Podle ČTK bude kapela chtít zveřejnění skutečného počtu hlasů kapely Ortel. Když i tak budou mít Kabáti více hlasů, ocenění přijmou zpět. 

VIDEO: Rozhovor s Pepou Vojtkem na Českém slavíku 2017.

Video
Video se připravuje ...

Frontman Kabátů Pepa Vojtek: Proč ho nechtěli pustit na Slavíky?! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
76 fotografií