Trápí ho, že o jejím podlomeném zdraví neměl žádné informace. „Zprávu o úmrtí Daliah jsem Karlovi volal já. Oba totiž manažersky zastupuju na německém trhu,“ řekl Blesku německý hudební boss Wolfgang Kaminski (65).

„Neměl jsem žádné informace o tom, že by byla nemocná, proto mne i Karla její smrt velice zarmoutila,“ dodal manažer přezdívaný Max. Daliah měla Karla velmi ráda.

Pravidelně mu telefonovala, a kdykoli oba pobývali v Německu, sešli se. V době, kdy bojoval s rakovinou mízních uzlin, ho dokonce veřejně podporovala a držela mu palce.

„Nevěděl jsem, že Daliah má zdravotní problémy,“ hledal prý v telefonátu se svým manažerem těžko slova Gott, který s Lavi natočil v Německu slavný hit Ich bin da, um dich zu lieben (Jsem tu, abych tě miloval).

„Je mi líto, když z tohoto světa odejdou ti, kterých si vážíme a kteří měli pozitivní dopad na život mnohých z nás,“ napsal pak v oficiálním prohlášení Blesku.

Zpěvákův manažer po smrti své svěřenkyně zavzpomínal na poslední okamžiky. „Když jsem si s ní v minulých týdnech telefonoval, slábnul jí hlas. V tu chvíli mě ale nenapadlo, že se něco děje,“ svěřil Kaminski. On ani Karel stále nevědí, co jí přesně bylo...

Zamilovaný duet

Karel Gott se s Daliah znal už z doby, kdy vystupoval v Německu. Bližší spolupráci ale rozjeli až v 90. letech, kdy natočili duet Jsem tu, abych tě miloval.

V roce 1995 s ním vyhráli v hitparádě televize ZDF a o rok později s ním obsadili také 5. místo v Superhitparádě této televizní společnosti. Tklivou baladu původně nazpívala Diane Ross (73) pod názvem When You Tell Me That You Love Me.

Dcera přistěhovalců

Daliah se narodila v roce 1942 na severu dnešního Izraele v rodině židovských přistěhovalců z Německa a Ruska. Na vrcholu kariéry byla v 70. a 80. letech. V letech 1955 až 1971 si zahrála asi ve čtyřech desítkách filmů.

U nás je známa hlavně díky roli indiánské míšenky Bílé holubice (Palomy) ve filmu Old Shatterhand s Pierrem Bricem (†86) a Lexem Barkerem (†54) v titulní roli. Vládla sedmi jazyky včetně ruštiny a švédštiny, koncem 50. let tři roky sloužila v izraelské armádě... V rodném Izraeli si přála být i pohřbena.

Smrt v USA

Daliah zemřela už ve středu brzy ráno v americkém městě Asheville v Severní Karolíně, kde žila se svým čtvrtým manželem Chuckem Gansem (74) od roku 1992. V uplynulých týdnech se podle své rodiny cítila velmi slabá. Její muž dokonce před několika dny prohlásil, že se možná nedožije podzimních 75. narozenin. Jeho slova se bohužel vyplnila. Co přesně Daliah trápilo, ale není známo.

Karel pro Blesk: Je mi hodně smutno!

„Jsem smutný z toho, kolik vynikajících umělců a výjimečných osobností nás od počátku tohoto roku opustilo. Ať už to byli kolegové, kamarádi nebo lidé, ke kterým máme přirozenou úctu. Je mi líto, když z tohoto světa odejdou ti, kterých si vážíme a kteří měli pozitivní dopad na život mnohých z nás,“ napsal Gott Blesku.

Podívejte se na video Gotta se Špinarovou, kterou zpěvák oplakal nedávno:

Video
Video se připravuje ...

Věra Špinarová a Karel Gott – Paganini (2000) Youtube

Fotogalerie
52 fotografií