Mezinárodně uznávaný návrhář, jenž oblékal Ivanu Trump (67), thajskou princeznu Ubol Ratana nebo i Dagmar Havlovou (63), se do domu zamiloval během výletu před několika lety.

„Nad řekou jsem uviděl stavbu se zelenou kopulí. Tak jsme se šli podívat, co to je a jak to tam vypadá. Moc se mi ten dům, tedy vlastně hvězdárna, líbil. Řekl jsem, že ho chci. A za tím jsem si tvrdě šel,“ zavzpomínal před časem Osmany. Uplynul necelý rok, návrhář se domluvil s původní majitelkou a v roce 1999 už byl objekt jeho.

Po té začala náročná rekonstrukce, v průběhu které Kubánec vybudoval z domu romantické místo. „Od té doby ji krůček po krůčku, korunu po koruně rekonstruuji. Jde to po kapkách, ale baví mě to,“ svěřil návrhář. Podle informací Aha! je však na jeho honosně opravenou hvězdárnu nařízena exekuce.

Je to už snad dvacet let staré. Máte pravdu, že je to stále v katastru zapsané, ale my to neřešíme,“ svěřil Aha! Laffitův »manžel« Guy Pascal Gheysens. „Nebojíme se, že by mu to mohl někdo sebrat, vůbec se o to nezajímáme,“ dodal Guy, jenž je jednatelem firmy Computer Systems, na kterou je hvězdárna v Nižboru napsaná.

Pracovna a showroom

Poslední patro hvězdárny je navržené v otevřeném prostoru. Ve výklenku je pracovní kout. Části vyvýšené dřevěným schodem dominuje pohodlná sedačka. „Když mi přijde klientela, mám po ruce aspoň modely, které navrhuji, a ještě si u toho mohou vypít kávu nebo čaj,“ vysvětluje s tím, že jde vlastně i o jakýsi showroom.

Šatník

Pro oblečení vyhradil velký pokoj. „Když se oblékám, tak rozházím půlku skříně,“ smál se. Zvláštní oddíl je vyhrazen pro kravaty, motýlky. Mikiny, saka, trika, kalhoty – všechno má své místo. I boty, které skládá podle barev. Oblečení nesyslí, většinou po sezoně jde část šatníku do světa. „Dávám je faráři, aby to rozdal mezi potřebné,“ zmínil před časem pro Magazín Blesku. A když je doma, chodí prý v teplácích.

Kuchyně plná vychytávek

Secesní dům z roku 1908 zrekonstruoval, při řešení interiéru se nechal inspirovat kubánským koloniálním stylem. Ten převládá i v kuchyni, kterou si navrhl sám. „Je plná zajímavých vychytávek, protože všechno musí být schované, aby tu byl rychle pořádek,“ prozradil. Skříňky jsou z masivního dubu, dřez z jednoho kusu mramoru dovezený z Francie. „Kuchyň musí být velká, protože se tu pracuje. Udělal jsem ji podobnou, jakou má moje maminka doma na Kubě,“ prozradil v pořadu TV Barrandov.

Fotogalerie
43 fotografií