Daniel Landa s afghánským zpěvákem Sediqem Shebabem živě vystoupil na koncertě v Turecku. Z textu jejich písně je jasné, že se Landa přidal k árijcům.

Sediq Shabab (jazykem darí): „My jsme jedna rasa, jedna rasa árijců, letíme do nebe, abychom přinesli mír. Jsme přímí! Jsme svobodní lidé, nejsme na kolenou! Jsme zrození árijci, jsme hrdí na své předky. Lásku k lidem máme v srdci.“

Následující sloku Sediq Shabab zazpívá paštunsky: „My jsme jedna rasa, jedna rasa árijců, světu nabízíme poznání a kulturu ze svého srdce. Árijci jsou čestní, jsou kulturní, jsou jednotní, jsou šlechetní, jsou stateční, jsou pokorní a moudří.“

A když přijde řada na Landu alias Kouzelníka Žito, doplní ho česky: „Nebe se na člověka dívá a každá stará duše zpívá árie. Osudem dávno je to dáno, kohout vám oznamuje ráno. Árie,“ zní text jeho sloky. 

Tento text pochopitelně vyvolal plno negativních reakcí. Ale Landa si stojí za svým. „Všem, kteří se rozčilují kvůli textu Ariai – mnoho lidí chtělo vědět, co dělám v Afghánistánu a chtělo znát text této písně od afghánských básníků. Jedná se o důležitou kulturní pomoc. Pro svůj národ doma jsem nedávno napsal album Žito, kde jsou mé postoje a ideály vyjádřeny zcela jasně. Tuto afgh. píseň jsem sdílel proto, aby bylo jasnější, co tam vlastně dělám. V tomto případě píšu hudbu jednomu statečnýmu Peršanovi,“ vysvětlil před časem.

Ať už se proti ISIS snaží bojovat jakýmkoliv způsobem, jedno je jisté. Za poslední roky doslova zešílel a my se obáváme, čím šokuje příště.

Fotogalerie
39 fotografií