Jan Faltýnek se oženil s herečkou Jaroslavou Tichou, s níž vychovával syna. Jak už tomu ale v životě někdy bývá, narodila se mu i nemanželská dcera – dnes známá herečka Jana Malá, kterou si diváci mohou pamatovat jako dnes už neúřadující doktorku Kroupovou ze seriálu Ordinace v růžové zahradě. S tou se ovšem Faltýnek nestýkal...

„Tohle bolí. Je to něco, co nemám vyřešené a ani nemůžu mít, protože táta už nežije. Když zemřel, bylo mi šestnáct. Zjistila jsem, že s ním nemám jedinou fotku. Pamatuju si ho z jeviště, ale nikdy mě nevzal za ruku a neřekl, že mě má rád. Určitě svou roli hrálo i to, že byl ženatý a já jeho nemanželská dcera. Dost dlouho jsem ho odsuzovala,“ přiznala před časem Malá, která lituje, že se s tátou nestihla usmířit.

„Když jsem povyrostla, chtěla jsem se s tátou samozřejmě potkat. Za babiččiny asistence jsem ho pozvala na své absolventské představení, ale bohužel týden před tím zemřel. Asi to tak mělo být...,“ dodala smířeně herečka.

Faltýnek, vyučený elektrikář z Teplic, u divadla začínal jako inspicient. V Praze se jeho domovskou scénou stalo Divadlo S. K. Neumanna, dnešní Divadlo pod Palmovku. Miloval prý inscenace, kde si ruce podávaly činohra, umění vypravěče a zpěváka, interpreta šansonů. Ten byl jeho srdeční záležitostí. A pak samozřejmě sport – stal se i jedním z prvních hráčů týmu celebrit Amfory.

„Vzpomínám na něj jako na člověka, který kdykoliv přijel na utkání, ať už bylo fotbalové nebo hokejové, tak se usmíval! Kdykoliv si ho vybavím před sebou, tak vidím usměvavého člověka, v dobré náladě, s cigaretou... On byl náš hokejový brankář – nikdo do té branky nechtěl, ale on se nebál,“ říká prezident Amfory Petr Salava.

Herec zemřel v pravé poledne 12. prosince 1995 po dlouhé a těžké nemoci, která ho v posledních letech připravila o zrak. „Honza byl výborný, všestranný herec, hlavně komik, jeho několik výstižných rad mám stále v paměti. Bývala s ním legrace na představení i po něm,“ lituje kamaráda třeba i Kateřina Macháčková.

Fotogalerie
2 fotografie