Zamračený na celý svět začal být Michal Penk už v pubertě, kdy se mu rozvedli rodiče. Měl mámě za zlé, že si našla nového muže, a tak zůstal žít s tátou. Jenže ten ho také zradil, když přivedl domů novou partnerku. Penk, který byl v té době podle svých slov pankáč, se chtěl otci na protest vzepřít. „Vzal jsem nůž a pohrozil mu, že ho do něj píchnu,“ přiznal Penk v týdeníku Téma s tím, že ho otec spakoval a odvezl k matce.

Tím se kolotoč jeho průšvihů rozjel. Kvůli své prostořekosti či chování (sám už ani neví) odešel také od kapely Lucie, kde působil. „P.B.CH. a Robert Kodym byli kluci divocí a dost pili. Pak se stalo něco na zkoušce u Michala Dvořáka a Robert se mnou pak mnoho let nemluvil. Asi jsem musel něco blbýho, co mi nechtěl odpustit, provést já,“ vysvětlil.

V tu chvíli se na něj usmálo štěstí v podobě Ivety Bartošové, díky které se nejen dostal do podvědomí showbyznysu, ale také spolu začali chodit. Navíc se díky ní seznámil s Ladislavem Štaidlem. Ten s ním měl velké plány.

Rozpad rodiny a drogy

Penk chtěl jít ale vlastní cestou a po revoluci se mu podařilo prosadit s písní O bláznech, jenže to na živobytí nestačilo, což mu ve finále rozbilo i jeho rodinu. Nedařilo se mi a pak jsme se rozešli s partnerkou a matkou mého syna Ivanou. Pracovala v reklamní agentuře, byla perfektní produkční a taky krásná, a zatímco se jí všichni dvořili, mně se nevedlo a ona se mě zrovna nezastala. Vadilo mi to. Opustil jsem ji, odstěhoval se a začal chodit do klubů. Tam mi týpek nabídl kokain a já si vzal. Pak jsem ho sháněl všude, kde se dalo,“ přiznal Penk svou první zkušenost s drogami, kterým posléze propadl.

Z kokainu později přešel na pervitin, na kterém se stal závislým. Zfetovaný dokonce vyprodukoval i album Tereze Pergnerové. Jenže pak začal slýchat hlasy ve své hlavě, které ho dohnaly k pokusu o sebevraždu. „Poslal jsem auto ze svahu, ale nevyšlo mi to,“ dodal Penk s tím, že se mu ani tak neulevilo na duši. Trvalo ještě dlouho, než se z drog vymanil. Teď už je 8 let čistý, občas si prý zahulí, občas si dá vodku s mlékem, ale nyní je jedinou jeho drogou hudba.

Fotogalerie
7 fotografií