Pro čestnou cenu Kristián za přínos světové kinematografii si do Prahy přijely její legendy – francouzský oscarový režisér Jean-Jacques Annaud, britský herec a režisér Alan Rickman (známý především z Harryho Pottera) a americká herečka a výtvarnice s českými předky Kim Novak.

Při přebírání Kristiána se hollywoodská hvězda s českými kořeny Kim Novak rozněžnila. „Strašně děkuji, je to pro mě pocta,“ říkala v angličtině a vzpomínala na to, jak v Chicagu chodila do české školy. „Děkuji,“ dodala pak již v češtině, na kterou si však příliš nepamatuje. Občas však nějaké to slovíčko z paměti vyloví. „Učila jsem se česky, ale moc mi z toho v hlavě nezůstalo. Pamatuju si třeba ‚dej mi hubičku‘. To kluci říkají, když někomu chtějí dát pusu, že ano?“ řekla Novak Týdnu.

Video
Video se připravuje ...

Kim Novak na Febiofestu: Je to jako by tu se mnou byli moji rodiče! Jan Jedlička

Aby přijela do Prahy, k tomu ji nemuseli organizátoři dvakrát přemlouvat. „U některých hvězd to trvá roky. Souhlasila jsem nadšeně a hned. Praha je srdce mé dávné vlasti, mám tam kořeny, odtud přeneseně pocházím. Nikdo mě nemusel přemlouvat, abych se vrátila tam, odkud pocházím,“ dodala Týdnu. Kim Novak se jako Marilyn Pauline Novak narodila v únoru 1933 v Chicagu do rodiny českého původu, jejíž předci pochází z jižních Čech – z vesnice Tukleky na Písecku! Největší roli dostala Kim od hororového mistra Alfreda Hitchcocka – ve snímku Vertigo z roku 1958. 

Diváky Febiofestu pozvala Kim Novak na výstavu svých obrazů, kterou v pátek otevře ve Strahovském klášteře. Bylo pro mě štěstím, že jsem se mohla vyjadřovat prostřednictvím filmu. Dalším štěstím se pro mě stalo výtvarné umění, to mě vlastně zachránilo,“ poděkovala a převzala pamětní medaili, kterou pro ni připravila Česká mincovna.

Video
Video se připravuje ...

Limonádový Joe Karel Fiala oslaví 90! Febiofest ho odlil do zlata! Jan Jedlička

Zlatou medaili převzal i „Limonádový Joe“ Fiala

Režisér Annaud při přebírání ceny připomenul, jak do Prahy koncem 80. let často jezdil za režisérem Břetislavem Pojarem, který přispěl animovanými snovými pasážemi malého medvíděte do jeho hraného filmu Medvěd. „Zhostil se tohoto úkolu úžasně,“ řekl. Rickman v souvislosti s cenou upozornil, že do důchodu se ještě nechystá. Poděkoval organizátorům Febiofestu, že ho přivedli do Prahy. „V roce 1990 jsem chtěl strávit Silvestra na Václavském náměstí – ale nebyl hotel ani letenky,“ řekl.

Zahajovací ceremoniál měl však ještě jeden vrchol. To když zlatou pamětní medaili převzal ke svým letošním devadesátinám „nejslavnější český kovboj“ Karel Fiala, představitel Limonádového Joea. „Na Barrandově před padesáti lety jsem byl v bílém kostýmu – a teď jsem ve zlatě,“ uvedl.

Video
Video se připravuje ...

Hlavní cenu Kristiána na Febiofestu obdržel Alana Rickman Jan Jedlička

Dorazí 44 hostů

Začátek Febiofestu, který moderovala okouzlující Jolana Voldánová v červených šatech, byl spjatý s premiérami. V české premiéře byly uvedeny Annaudův snímek Talisman vlků a Rickmanova kostýmní historická podívaná Královská zahradnice z doby Ludvíka XIV. 22. ročník Febiofestu nabídne do 27. března 159 filmů z 56 zemí. Podle prezidenta Febiofestu Fera Feniče přijede do Prahy ze zahraničí 44 hostů. Budou mezi nimi také izraelský filmař Eran Riklis, padouch z bondovky Dech života Jeroen Krabbé a italská hvězda Alba Rohrwacher. Na zakončení 27. března diváci zhlédnou snímek Druhý báječný hotel Marigold, který představí britský režisér John Madden a rovněž převezme Kristiána.

Video
Video se připravuje ...

Režisér Jména růže Annaud zahájil Febiofest svým filmem Jan Jedlička

Fotogalerie
17 fotografií