„Loučíme se s paní Marií Pilátovou, kterou znala a milovala celá Česká republika,“ řekl kněz Bogdan Ganczarski před tím, než její rakev spustili do hrobu. Nezapomenutelná Konopníková tak navždy spočinula na hřbitově známém z Troškových legendárních komedií.

„Měj se tam nahoře dobře a počkej na nás,“ vzkázal své tetě zarmoucený režisér. „Každý ji miloval. Byla to obyčejná paní, která ctila život. Nad vším bděla, všechno řídila, ale v tom dobrém slova smyslu. Byla to taková obrovská matka celé rodiny, celého rodu,“ povzdechl si.

Video
Video se připravuje ...

Troška pohřbil Konopnici ze Slunce, seno... Přišla i Tučného vdova! Vladimíra Hradská,Petr Soukup

Se sousedkou se přišla rozloučit i Marta Tučná-Novotná. „Byla první, koho jsme s Michalem v Hošticích potkali. Měla jsem ji ráda,“ posteskla si.

Marii Pilátovou zradilo srdíčko, když onemocněla chřipkou. Divákům navždy zůstane v paměti jako svérázná vesnická máma Venci Konopníka. Jaká ale byla ve skutečnosti? „Byla velice temperamentní, energická, o všechno se zajímala, všechno věděla. Když někdo potřeboval něco vědět, došel za paní Pilátovou. Nebyla to ale žádná drbna. Naopak. Všechno si nechávala pro sebe. Každého ctila a měla ráda,“ dodal Troška.