Je to pořad skromný, obyčejný, nenápadný, ale milý a pro mě úžasný. Je vidět, jak se s ním moderátoři Aleš Zbořil (46) a Eva Brettschneiderová-Machourková (50) sžili! Vždyť jej také moderují už od roku 1997, kdy jej začalo brněnské studio ČT připravovat!

Jejich čeština je naprosto brilantní, bez nešvarů. Považuji AZ kvíz za rodinné stříbro České televize, důležité pro starší generace, které u něj mají pocit jistoty. I já se na něj ráda dívám a sama mám radost, když si na něco vzpomenu, když z hlavy vydoluji potřebné znalosti.

Podle mě je to klasický příklad formátu veřejnoprávní televize, právě i moderátorským projevem. Moderátoři mluví přesně podle vzorů a tvarů spisovné češtiny: Neřeknou lidi, ale lidé. Místo policisti slyšíme správné policisté. Nebývá líp, ale lépe... To ani ve zpravodajství tak pečlivě neuhlídají! Dodržují temporytmus, jejich mluva je vytříbená, srozumitelná, bez šumlů, a přitom jsou srozumitelní.

Jsou na svém místě

O moderátorech se naštěstí nedá říci, že by po téměř 20 letech jeli na autopilota. Vždy je to nové, čerstvé, je na nich vidět radost z jejich práce. Nedovedu posoudit, jestli není škoda, že se neobjevují i v jiných pořadech, přece jen brněnské studio toho tolik neprodukuje. Na druhou stranu, divák je konzervativní, rád vidí moderátory, ke kterým pojal důvěru, na svém místě.

Fotogalerie
5 fotografií