Pro sympatického diskobola jsou totiž taneční termíny doslova španělská vesnice. „Imrichovi ty odborné názvy nic neříkají,“ přiznala Šorfová, které chvilku trvalo vymyslet způsob, jak se s partnerem na parketě dorozumět. Jitka naštěstí hodně pracuje s dětmi a to jí prý pomohlo: „Snažím se mu to vždycky připodobnit k nějakému sportu, aby to snadněji pochopil,“ přiblížila společnou strategii tanečnice.

Škola hrou

Při trénincích proto Jitka Šorfová začala pro jednotlivé taneční figury používat namísto zaběhnuté tanečnické hantýrky například takové termíny, jako je koloběžka, boxování nebo vláček.

Jelikož Imrich Bugár má sport od narození v krvi, okamžitě se toho prý chopil i sám... „Přirovnává si to k hodu diskem. Porovnává způsoby, jak se odrážet, kde udržovat váhu těla... A nachází tam spoustu překvapivých podobností,“ práskla Jitka na partnera. S Imrichem se prý na parketu zasměje jako s nikým!

Lekce »bugárštiny«

Vláček
Takhle Jitka označuje figury, ve kterých oba tanečníci stojí vedle sebe a dělají pohyby rukama připomínající pohyb kol jedoucího vlaku.

Koloběžka
Je to termín pro tzv. voltové pohyby v kruhu, což je figura, která je součástí samby, kterou Imrich s Jitkou chystají už pro příští sobotní přenos.

Vánočka
Krouživý krok, který pár zakomponoval do slowfoxové sestavy. Vánočky během dní upletli hned dvě!

Bowling
Tak říkají pohybu pažemi zespoda nahoru.

Formule
Figura ve slowfoxu, ve které je postoj podobný pozici závodníka F1.

Boxování
Tohle pojmenování se týká všech figur, kde tanečníci dělají rukama mlýnek. Paže musí být zpevněné, asi jako když boxer buší do pytle.

Krokťuk
Pojmenování doslova vystihuje rytmus pohybu, který v sobě střídá úkroky a přidupnutí.

Gagarin
Název pro zvedačku se zahnutými předloktími, při které tanečnice »letí« vzduchem.