„Rodina je pro člověka, který se najednou ocitne bez nohy skutečně to vůbec nejdůležitější,“ potvrdila Blesku zdravotní sestřička Magda z Fakultní nemocnice Motol, jejíž maminka je stejně jako Jaruš diabetička a také přišla nad kolenem o nohu.

„Je hrozné probudit se z narkózy a místo nohy mít jen pahýl. Takový člověk potom vůbec nechce žít. Má obrovské deprese a je skutečně jen a jen na rodině, aby se s tím neštěstím dokázal alespoň trochu smířit a začal žít naprosto jiný, druhý, i když už ne zcela plnohodnotný život,“ říká sestřička Magda. „Každopádně by pacient neměl být vůbec sám, hlavně v prvních měsících po zákroku!“ zdůrazňuje.

Tři základní rady pro paní Jaruš

Rada č. 1: Bezbariérový byt

Pacient po amputaci nohy si v nemocnici poleží tak měsíc. První týden je na jednotce intenzivní péče (JIP) a potom tři týdny rehabilituje. „Už pár dnů po operaci pacienta začnou stavět na zdravou nohu. Také je hned po zákroku nutná přes obvaz masáž pahýlu poklepáváním, aby se prokrvoval,“ popisuje Magda s tím, že v době, kdy je pacient v nemocnici, by měla rodina rychle zrekonstruovat jeho byt a vytvořit byt bezbariérový. „Bez vozíku se pacient nehne a všechno v bytě se tomu musí přizpůsobit. Musí mít všechno, co potřebuje k životu, po ruce,“ sděluje sestřička Magda.

Rada č. 2: Silné ruce, zdravá noha

Podle Magdy je nutné pořád posilovat, neboť je člověk nejvíce závislý na rukou. Těmi se přemísťuje z postele na vozík a z něj zase na toaletu nebo do vany. Je také nutné alespoň jednou týdně kontrolovat zdravou nohu, jestli se v ní také nezačínají ucpávat cévy. Syndrom diabetické nohy totiž není nikdy vyloučen ani u zdravé končetiny! „Člověk s cukrovkou nepozná, že se s jeho nohou něco děje, že někde tlačí nebo cuká, protože nemá tu správnou citlivost,“ míní Magda.

Rada č. 3: Dieta je základ všeho

Hanušová si také z nemocnice odveze přesný stravovací plán, kterého se musí jako diabetička držet. „Je nutné jíst méně, ale častěji, tedy pětkrát denně. Někdo má předepsanou i druhou večeři. Musí se dbát na to, aby pacient nepřibral, což bez pohybu hrozí. Nesmí se alkohol, je v něm moc cukru, a nemělo by se vůbec kouřit,“ naráží sestřička Magda na patrně největší úskalí. A když už je prý člověk na alkoholu tak závislý, že nedokáže abstinovat, což bude zřejmě případ Hanušové, má si dát raději vinný střik. „Rozhodně ale nesmí pít tvrdé!“ říká rozhodně sestřička Magda.

Starost padne asi na dceru Kláru

Hanušová má s režisérem Jaroslavem Hanušem (61) tři děti – syna Jaroslava a dcery Báru a Kláru. Se synem se prý Jaruš moc nevídala a nebyli ani v kontaktu. To s Bárou má vztahy mnohem lepší, ale nejvíce si rozumí s Klárou. Ta jí také půjčila svůj byt, když měla vařit ve VIP Prostřeno! Klára je zdravotní sestřička a pracuje dokonce na koronárce ve Fakultní nemocnici na Královských Vinohradech, kde nyní její maminku kurýrují. Bude tedy nejvíc záležet právě na Kláře, zda a jak se její matka z amputace nohy fyzicky a psychicky vylíže.

Kam půjde z nemocnice?

Jestli se Jaruš vrátí z nemocnice do svého bytu, je otázka. Je totiž tak malinký, že kuchyňku si musela udělat v předsíni. S vozíkem se po něm moc pohybovat nedá! Vezme si nemocnou maminku k sobě některé z jejích tří dětí?!

Na protézu nesmí spěchat

„Pokud je pacientovi amputovaná noha, musí se nejprve počkat, až se dokonale zahojí pahýl,“ vysvětluje primář ortopedického oddělení pražského Centra léčby pohybového aparátu Jiří Váchal. Podle něj se až poté udělá otisk a nechá se vyrobit nějaká protetická pomůcka nebo protéza, podle toho, co lékař indikuje.

Fotogalerie
15 fotografií