Jako Mirek z Talentu, tak je znám Miroslav Sýkora, který svým vystoupením rozplakal nejen porotu a přítomné diváky v divadle, ale i diváky u televizních obrazovek.  Již jistý semifinalista Talentu pak strhl vlnu šílenství.

Jak sám uvedl po svém vystoupení, koktáním trpí téměř celý život a příčinou byl rozvod rodičů. Konkrétně situace, kdy jeho otec odcházel a on nemohl jít s ním. „Nemohl jsem s ním jít, tak jsem začal plakat až do takové míry, že jsem zmodral a nedýchal,“ popsal situaci, která mu jeho handicap přivodila.

Miroslav trpí vážnou poruchou řeči, ta mu ale při jeho vystoupeních nevadí. Přesto přiznává, že by se chtěl jednou domluvit bez zadrhávání. A jaká je naděj? Lékaři, které zatím navštívil, byli na jeho problémy krátcí. Samotný zpěvák, ale naděj na úplné uzdravení  neztrácí.

A co na to logopedi?

Čas.sk oslovil vybrané zástupce slovenských logopedů, kteří se k Mirkovu problému vyjádřili. Katarína Majdáková i Zlata Koššová se shodují, že úplné uzdravení pro Mirka nejspíš nebude možné. Mirkovi lze pomoci jen speciálními dechovými cvičením, natahováním hlásek a jinými hlasovými cvičeními. Podle Majdákové zajíkavost může být rozdělena na dva druhy. Na zajíkavost, či koktavost, organickou a funkční. V případě organické příčiny by se ke slovu měl dostat neurolog a vhodná medikace. V případě funkční příčiny pomohou již zmiňovaná dechová cvičení.

Nezbývá nic jiného než držet palce, aby se Mirkovi jeho velký sen splnil a on se své koktavosti zbavil.

Fotogalerie
4 fotografie