Boss českého showbyznysu nemá slávu zadarmo, o Fantoma usiloval 10 let a uvedení díla ho přijde na 50 milionů korun! „Majitelé licence v Londýně, kteří Fantoma považují za rodinné stříbro, to velmi hlídají. Fantom je po všech stránkách nejnáročnější muzikál na světě.“

350 kostýmů

Nejdražší budou kostýmy. „Je jich 350 a každý je vlastně dokonalý umělecký model. Současně i velkolepá ohromující monumentální dekorace plná fascinujících speciálních scénických efektů na pomezí kouzel,“ řekl Blesku Janeček, který dnešním dnem vypisuje konkurz na obsazení muzikálu. „Je to dílo na pomezí muzikálu a opery. Nebudeme klást důraz na zvučná jména, ale na pěvecké a herecké výkony. Hlavní role získají jen ti nejlepší,“ říká Janeček s tím, že vybrané interprety také schvaluje Londýn.

Brousí si zuby

Hlavních rolí je devět, z čehož tři jsou dominantní: Fantom (baryton), Christine (soprán) a Raoul (tenor). Na Fantoma si už brousí zuby Dan Hůlka (45). „Byl bych moc rád, aby se to Danovi povedlo. Fantom je jedna z nejtěžších muzikálových rolí,“ říká Janeček.

Gott drží palce

Nejznámější písní muzikálu je The Phantom of the Opera, kterou u nás s textem Pavla Vrby proslavil Karel Gott (74). Ten viděl muzikál už na Broadwayi i v Londýně a jásá, že bude konečně v Česku. „Držím Františkovi palce a těším se, až tohle fascinující dílo uvidím v Praze,“ netají Gott.

Trhá rekordy

Slavný muzikál z roku 1986 je adaptací románu francouzského spisovatele Gastona Lerouxe, který poprvé vyšel v roce 1909. Světová premiéra muzikálu se odehrála 27. září 1986 v Her Majesty’s Theatre v Londýně, kde se uvádí dodnes. Je to druhý nejdéle uváděný muzikál na světě, hned po světové jedničce Les Misérables (Bídníci). Dva roky po světové premiéře se muzikál dostal do New Yorku, kde ho taktéž diváci mohou vidět i dnes, a drží prvenství v nejdéle v kuse uváděném titulu Broadwaye.

Fotogalerie
11 fotografií