Michala to ale tehdy prý příliš netrápilo. „Uměl vydělat obrovské peníze a zároveň vždycky žil podle hesla: Za ten fór to stálo!“ vysvětluje Upír.

Telefonovali si celé hodiny

Pešek hrál i na burze. Byly nepovedené burzovní obchody důvodem, proč se před pár lety odstěhoval do Holandska? Upír si to nemyslí. „Podle mých informací Peškovi jeden miliardář nabídl, aby mu vedl pobočku v Nizozemí. A on to přijal.“ Detaily o Peškově podnikání však nezná. „Já jsem byl jeho kamarád na zábavu. Oba jsme vyznávali podobný druh humoru, naše telefonáty někdy trvaly hodiny a my se při nich mlátili smíchy.“

Máte ostré?

Některé telefonáty však byly velmi zvláštní. „Zavolal mi v jednu v noci a já, byť v rozespalosti, zareagoval: »Kým si přejete, abych byl?« Michal rovnou prohlásil: »Je tam velitel policie? « Jako obvykle jsem se hned vpravil do role. Pešek pokračoval: »Kolik vás je venku?« »Asi čtyřicet!« odpověděl jsem. »A máte ostré?« »Samozřejmě, že máme ostré« řekl jsem tónem jako Schimanski. »Dovnitř ale zatím nechoďte,« zavelel a zavěsil. Podobné hry prostě patřily k našemu přátelství,“ vzpomíná Krejčí. Teprve druhý den se dozvěděl, že touhle hrou kamarádovi možná zachránil život.

Podnikatel Pešek jel totiž řešit problém do svého hotelu, který si – jak se ukázalo – pronajala parta zapletená do prostituce a drog. Když s bodyguardem vstoupil do recepce podniku v severních Čechách, zjistil, že je v pasti. „Když jsem začal mluvit jako policista z URNA, pustil hlasitý odposlech a gauneři se zalekli,“ vysvětluje Upír.

Smích v krematoriu

Upírovy »služby« využil Pešek i po své nedávné smrti na rakovinu plic. „Jestli tam nebude mluvit Upír a jestli to nebude sranda, tak tam nepřijdu,“ řekl své dceři na smrtelné posteli. Upír na pohřbu opravdu promluvil a hned třikrát se krematoriem rozlehl smích nad historkami z Peškova života. „Teprve v poslední větě se mi zlomil hlas", vzpomíná Upír.

Fotogalerie
4 fotografie