Snacha zesnulé herečky Pavlína Křepelková věnovala přípravě posledního rozloučení s milovanou matkou svého muže Jiřího (55) hodně úsilí. Chtěla, aby vše bylo důstojné a dokonalé.

Po soukromém obřadu v kostele určeném jen rodině a nejbližším přátelům, odnesli rakev s ostatky samí charizmatičtí muži. Michal Dlouhý, Otakar Brousek ml., Marcel Rošetzský, Kajetán Písařovic a Filip Jevič. Jediný předem avizovaný Miroslav Etzler se mše neúčastnil. Auto potom s ostatky zamířilo do strašnického krematoria.

Řeč nad rakví pronese herečka Valerie Zawadská (53). „Netroufla bych si smuteční proslov sama napsat, připravila ho spisovatelka Marie Formáčková, která se Zitou Kabátovou napsala několik knih,“ prozradila Blesku Zawadská.

A zavzpomínala, co ji se zesnulou stále pojí. „Na Zitu jsem se narodila. Před padesáti lety jsem dostala od rodičů mrkací panenku a pojmenovala jsem ji, jak jinak – Zita. Mám ji dodnes,“ řekla Valerie Blesku.

Oblíbená prvorepubliková herečka Zita Kabátová zemřela 27. května ve věku 99 let. Urna s jejím popelem bude uložena na Vyšehradě na pietním místě nadace Život umělce.

Fotogalerie
38 fotografií

Jedna z posledních předválečných hvězd československého filmu se poprvé na stříbrném plátně objevila v roce 1936 v melodramatu Světlo jeho očí. Už následující rok natočila pět snímků a v roce 1939 dokonce deset. Filmografie Zity Kabátové čítá desítky titulů včetně slavných snímků Zlatý člověk, Přednosta stanice a Zlaté dno.

Po únorovém převratu v roce 1948 se nějaký čas živila kolorováním fotografií, pak získala angažmá v zájezdovém Vesnickém divadle a byla vedoucí několika pražských kin. Později účinkovala také ve snímcích Babí léto (2001) a Zapomenuté světlo (1996) režiséra Vladimíra Michálka nebo ve filmu Ondřeje Trojana z roku 2003 Želary.

Posledních sedm let trávila po zranění v léčebně dlouhodobě nemocných motolské nemocnice v Praze. Na svůj osud si však nestěžovala, do posledních chvil si zachovala duševní svěžest a ráda se setkala s každým, kdo se u jejího lůžka objevil.