Populární zpěvačka měla velké štěstí, že na preventivní prohlídku vůbec šla. „Řekla jsem si tenkrát, že se před sedmdesátkou nechám prohlídnout, přestože jsem se cítila úplně v pořádku,“ vzpomíná Naďa. Čekal ji obrovský šok. Lékaři jí oznámili, že kvůli rakovině přijde o oba prsy. „Poplakala jsem si, to tedy ano, ale pak jsem si řekla: Huš,“ prozradila Urbánková, jak v sobě zatočila s hrůzou z rakoviny. Prý to holky z Podkrkonoší takhle mají zakódované.

„Nejtěžší pro mě tehdy bylo, jak to řeknu dceři Janě,“ přiznala. Sebrala v sobě sílu a zakázala si podléhat depresím z případné rychlé smrti. Věděla dobře, že 80 procent úspěšného boje proti děsivé hydře tvoří právě její myšlení. Utápět se v slzách není pro Naďu řešení. „Prostě jsem to vzala tak, že je nutné, abych si tím prošla,“ říká.

Léčba

Po operaci musela podstoupit chemoterapie. Ty pětinásobnou Zlatou slavici úplně zbavily vlasů. „Ozařování bylo náročné. Každý den 20 minut 28 dní po sobě. Modlila jsem se. Při kratším ozařování jsem stihla devět otčenášů a zdrávasů, při delších to vyšlo na dvanáct,“ vzpomíná.

Děkuje lékařům, že přes tu strašnou nemoc neměla žádné velké bolesti. Návrat na pódium ale musela zvládnout sama. „Nový začátek byl těžký, ale říkala jsem si, že hlasivka je jen sval. Když ho zase budu procvičovat, bude mě poslouchat. A vyšlo to,“ raduje se Naďa Urbánková. Dnes je tváří projektu Rakovina věc veřejná, kde se za nejlepší příběh od nemocných lidí uděluje cena.

Fotogalerie
8 fotografií